Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soutěže v třídění odpadů obcí Jihočeského kraje za rok 2022 znají své vítěze

Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou hostila slavnostní vyhlášení výsledků soutěží obcí Jihočeského kraje ve třídění odpadů. Zástupci obcí a měst si v zámecké jízdárně převzali ceny od vyhlašovatelů soutěží, kterými jsou Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a Krajský úřad Jihočeského kraje. Kdo uspěl?

Ceny předávala Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu EKO-KOM, společně s Hanou Pacákovou, vedoucí oddělení ochrany ovzduší a nakládání s odpady Jihočeského kraje.

Před vyhlášením vítězů ještě moderátor přečetl vzkaz a poděkování od Františka Talíře (KDU-ČSL), náměstka hejtmana Jihočeského kraje, který se nemohl osobně zúčastnit.

V roce 2022 se v Jihočeském kraji konaly dvěsoutěže. Tou první je krajská soutěž Jihočeši třídí odpady 2022 (16. ročník) a drouhou Jihočeský okresní odpadový přebor 2022 (10. ročník). První soutěž je ještě rozdělena do čtyř kategorií podle velikosti obcí a měst. V druhé soutěži soutěží obce a města ve třídění odpadů v rámci jednotlivých okresů Jihočeského kraje.

„Do těchto klání bylo automaticky zařazeno všech 594 obcí, městysů a měst kraje zapojených v systému EKO-KOM. Výsledky soutěže pořadatelé vypočítali ze čtvrtletních výkazů o celkovém množství a druzích vytříděných odpadů, které obce pravidelně posílají do výše zmíněného systému. Byla hodnocena celková výtěžnost ve všech základních komoditách, tedy plastu, papíru, skla a kovů přepočítaná na 1 obyvatele,“ vysvětluje Lucie Müllerová, mluvčí společnosti EKO-KOM.

Další plusové body obce dostávaly v doplňkovém hodnocení za jiné než nádobové sběry papíru, za oddělený sběr čirého skla, za sběr nápojových kartonů a za zajištění dostatečné a dostupné sběrné sítě.

Jaké obce uspěly?

V kategorii do 499 obyvatel se v soutěži Jihočeši třídí odpady 2022 umístily obce Heřmaň, Nevězice a Kubova Huť. Všechny tři obce obhájily své umístění z roku 2021.

V kategorii obcí, městysů a měst od 500 do 1 999 obyvatel si na pomyslnou bednu stoupli zástupci za obec Roudná, město Vlachovo Březí a obec Vacov. Z této trojice si obec Roudná obhájila prvenství z roku 2021.

Ve třetí kategorii od 2 000 do 7 000 obyvatel převzala gratulace města Trhové Sviny, Chýnov a Blatná. I v této kategorii si prvenství nenechalo vzít město Trhové Sviny a svůj post z roku 2021 si udrželo.

V kategorii největších jihočeských měst, tj. nad 7 000 obyvatel, vyhlašovatelé přivítali města Vimperk, Milevsko a Strakonice. Vimperk se své pozice drží s nadsázkou zuby nehty a už od roku 2019 nejvyšší příčku neopustilo. Naopak město Milevsko si oproti ročníku 2021 o jednu příčku polepšilo.

„V soutěži Jihočeský okresní odpadový přebor 2022 vyhlásili pořadatelé tyto vítěze: v okrese České Budějovice Dívčice, Trhové Sviny a Hlincovou Horu, v okrese Český Krumlov Mirkovice, Přísečnou a Bohdalovice, za Jindřichohradecký Horní Němčice, Vícemil a Drunče, v okrese Písek Vojníkov, Heřmaň a Minice, za okres Prachatice Kvildu, Kubovu Huť, Borovou Ladu, v okrese Strakonice Chobot, Hoslovice a Myštice a v Táborském okrese Roudnou, Soběslav a Černýšovice,“ shrnuje Lucie Müllerová.

V rámci slavnostního vyhlášení vítězů byla udělena ještě jedna cena - Ocenění za nejvyšší nárůst množství vytříděných využitelných složek komunálních odpadů v Jihočeském kraji za rok 2022 s finanční odměnou 20 000 korun. Tu získala obec Kvítkovice. Díky snaze pracovníků obecního úřadu a aktivní účasti obyvatel obce na třídění odpadů se tu podařilo meziročně nejvyšší navýšení množství vytříděných využitelných složek komunálních odpadů ze všech obcí v Jihočeském kraji.

Na konci minulého školního roku 2022/2023 partneři Krajský úřad Jihočeského kraje a autorizovaná obalová společnost vyhlásili soutěž pro děti Staň se novinářem. Žáci jihočeských základních škol měli nelehký úkol - napsat novinový text (článek, fejeton či rozhovor) na téma, jak by přesvědčili dospělé, aby začali třídit odpady, nebo třídění ještě zlepšili.

Nad hodnocením došlých prací převzalo záštitu profesní sdružení Syndikát jihočeských novinářů. Odborná komise anonymně vybrala 3 nejlepší práce: shodou okolností nejlepšími mladými novináři byly 3 žákyně Klára Čížková ze ZŠ Strýčice, Markéta Perinová ze ZŠ Besednice a Natálie Marášková ze ZŠ Vacov. I tyto výherkyně byly zveřejněny na slavnostním vyhlášení v Alšově jihočeské galerii Hluboká nad Vltavou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, eko-kom, třídění, ajg, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěže v třídění odpadů obcí Jihočeského kraje za rok 2022 znají své vítěze  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.