Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Busta Josefa Kajetána Tyla zdobí budovu divadla od roku 1951

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko bustě Josefa Kajetána Tyla. Ta zdobí budovu Jihočeského divadla od roku 1951. Výklenek a v něm původní busta ale existují od roku 1926, kdy se ve městě konaly Tylovy slavnosti.

Na průčelí Jihočeského divadla v ulici Dr. Stejskala (hovorově Divadelní) je ve výklenku mezi okny v prvním patře umístěna busta Josefa Kajetána Tyla, která byla slavnostně odhalena v září 1951. Kolemjdoucí většinou o bustě ví, o Josefu Kajetánu Tylovi určitě, ale k podívaní se nahoru na jeho tvář se musí postát.

Bustu zhotovil z bronzu zdejší rodák sochař Josef Václav Švarc (přesněji Schwarz), který žil v letech 1908 až 1988, už v roce 1948, ale nějak se to střídáním politiků na radnici protáhlo. Jihočeské divadlo se v tom čase od roku 1948 jmenovalo Krajské oblastní divadlo. Zkratkou KOD, to ještě mělo divadlo divadelní dvorek pod bývalou Bílou baštou a na zdi směrem k Malši byly upoutávky na program divadla a vždy u toho KOD, asi šestkrát KOD. V roce 1956 se KOD přejmenovalo na Jihočeské divadlo. Švarcova busta je originál, ale výklenek a v něm původní busta byly zařízeny v roce 1926, kdy se ve městě konaly Tylovy slavnosti.

Busta od sochaře Antonína Máry byla odhalena dne 5. září 1926. Na podstavci byl nápis „Všechny kroky naše musí vésti láska k národu a jeho štěstí“.V projevu starosta města Bedřich Král mimo jiné řekl: „Doufejme, že se v brzku dočkáme výstavby nové divadelní budovy.“ Jihočeské listy dne 8. září 1926 si přisadily: „Odhalení poprsí Tyla na zchátralé divadelní budově“.

Josef Kajetán Tyl se narodil dne 4. února 1808 v Kutné Hoře a zemřel 11. července 1856 v Plzni. Stručně čím vším byl – herec, režisér, dramatik, překladatel, divadelní kritik, spisovatel a novinář. V divadle v Českých Budějovicích naposled veřejně vystupoval v úterý dne 22. dubna 1856 ve hře Chudý kejklíř, ve které hrál hlavní roli postavu Zikmunda. Po představení byl fyzicky vyčerpaný a ulehl. S kočovnou divadelní společností jel ještě do Vodňan a Plzně, kde dne 11. července podlehl zhoubné chorobě jater. V jižních Čechách tehdy putoval s divadelní společností Zölnerovo.

Hrál v Jindřichově Hradci a v Třeboni. Podle Stanislava Cífky a kolektivu šel J. K. Tyl po představení v Třeboni těžce nemocný pěšky do Budějovic. Není vyloučeno, že ho někdo svezl kus povozem, nebo v Lišově odpočíval, ale jistě přitom pokročila vážná nemoc tvrdnutí jater, kterou u něj zjistil jeho přítel dr. Procházka z Jindřichova Hradce. Nabídl mu pobyt v Hradci, kde by pracoval jako redaktor.

J. K. Tyl odmítl, protože u Zöllnera byl ústřední osobností jako režisér herec a autor. U nás v divadle od 21. března do 7. května sehrála tato společnost celkem 25 představení. Repertoár tvořily Tylovy hry Strakonický dudák, Pražský flamendr, Jiříkovo vidění, Chudý kejklíř, Zvoník U Matky Boží, Pražské amazonky aj.

Pravděpodobně se hrála i Tylova Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. Ta se prvně hrála dne 21. prosince 1834, ve které prvně zazněla píseň Kde domov můj od Františka Škroupa. Úplně první to nebylo, píseň totiž zpíval již dříve slepý muzikant Mareš v Nuslích. Pohřeb Josefa Kajetána Tyla v Plzni dne 13. července 1856 byl velkou událostí nejen v Plzni. Lidé se s ním rozloučili právě písní Kde domov můj.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky drbna historička, české budějovice, historie, j k tyl, busta, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Busta Josefa Kajetána Tyla zdobí budovu divadla od roku 1951  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.