Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nová čtvrť má vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic

Nová čtvrť by mohla už za pár let vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic. Jihočeský kraj pokračuje v přípravě projektu, který má proměnit bývalý areál nemocnice. V souvislosti se záměrem vznikla akciová společnost Nová Linecká čtvrť. Ta se bude před výstavbou starat o stávající nemovitosti.

O proměně velkého území mezi centrem města a českobudějovickou nemocnicí se vážně mluví od loňského roku. Jihočeský kraj tam chce postavit sociální zařízení a byty. Projekt by mohl pomoci například s nedostatkem lůžek v domovech pro seniory. 

Příprava investice pokračuje. Tento týden ji řešili radní. Před nedávnem navíc vznikla akciová společnost Nová Linecká čtvrť. Jejím stoprocentním vlastníkem je právě Jihočeský kraj.

„Společnost vznikla, aby se do ní převedl majetek. Nyní bude mít za úkol základní údržbu těch nemovitostí. Mezitím pokračuje projektová příprava,“ potvrdil Budějcké Drbně jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Vizualizace plánovaného projektu z loňského roku. Zdroj: Jihočeský kraj

Jihočeské nemocnice jsou krajskou společností stejně jako nově vzniklá firma Nová Linecká čtvrť. Proto nedojde na finanční vyrovnání a nemovitosti se pouze převedou.  

Krajský úřad už má projektanta, který připravuje dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Všechna potřebná rozhodnutí chtějí mít zástupci Jihočeského kraje v září roku 2024. Redakci to sdělil Petr Hornát, vedoucí odboru regionálního rozvoje, územního plánování a stavebního řádu.

„Protože máme projektovou dokumentaci pro stavební povolení, kde bude například specifikace konstrukcí či zařízení, tak bychom rádi vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele formou Design & Build (navrhni a postav, pozn. redakce),“ sdělil Hornát. 

Kraj chce proměnit dolní areál nemocnice. Plánuje stavbu sociálního zařízení a bytů

Místo dolního areálu nemocnice by mohla během čtyř let vyrůst zcela nové čtvrť. Kraj zde plánuje vybudovat sociální zařízení a byty, které by pomohly vyřešit akutní nedostatek lůžek v domovech pro seniory a specializované péče o pacienty s...

Pokud bude kraj hledat dodavatele příští rok, mohla by výstavba začít v roce 2025. Nová čtvrť by se pak měla budovat na etapy, začne se v lokalitě zhruba od poloviny ulice G. Svobody směrem k centru Českých Budějovic. Velmi hrubý odhad nákladů je nyní více než jedna miliarda korun, více o hodnotě investice napoví příští rok. 

Projekt s názvem Dolní areál českobudějovické nemocnice – nové centrum Linecké čtvrti by měl nabídnout zhruba 170 lůžek pro klienty sociálních služeb, 150 nových bytů a 140 pracovních míst. Podle hejtmana navíc vznikne zajímavé zázemí v atraktivní lokalitě. 

„Bavíme se o místu, které se nachází v blízkosti historického centra Českých Budějovic. Vznikne tam náměstíčko, které tady dosud chybí. Tím se vytvoří i příjemný prostor osázený zelení, s jezírkem, lavičkami a dalšími zahradními prvky pro setkávání lidí," popsal loni v září hejtman. Nové byty by měly sloužit hlavně jako nájemní městské nebo krajské. Určeny budou podle Kuby například pro lékaře nebo učitele. 

S nedostatkem lůžek pro seniory se České Budějovice potýkají dlouhodobě. „Není týden, kdy by mi nepřišel jeden nebo dva e-maily s tím, že mě lidé žádájí o pomoc s umístěním babičky, dědečka nebo příbuzného. Je to neřešitelná situace, protože ta lůžka prostě nejsou,“ řekla loni na tiskové konferenci náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová (ODS) v reakci na nedostatek lůžek v domovech pro seniory. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Brožková / Jihočeský kraj

Štítky české budějovice, čtvrť, lidická, nemocnice, jihočeský kraj, společnost, firma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pokud tam doopravdy vznikne to co proklamují,tak to bude fajn!!!!!!!!!

Pátek, 6. října 2023, 11:06Odpovědět

Nová čtvrť má vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.