Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Temelíně prověří reakci na možnou havárii, v pondělí zazní sirény

Energetici z ČEZ a všechny složky integrovaného záchranného systému budou od pondělí tři dny cvičit v jaderné elektrárně Temelín reakci na simulovanou havárii. Při cvičení Zóna 2023 prověří jihočeské i národní krizové plány. Zapojí se i několik obcí. Vše odstartují varovné sirény v areálu elektrárny, energetici je spustí v pondělí ráno. Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. Cvičení potrvá do 25. října.

Sirény spustí energetici dvakrát. Nejdřív se 140 vteřin trvající kolísavý tón ozve v závodním rozhlase, poté zazní v areálových sirénách.

„V Temelíně takto cvičíme několikrát ročně. Tentokrát se sejde havarijní štáb elektrárny, který bude přijímat opatření na ochranu zaměstnanců a technické řešení situace. Vedle toho prověříme i komunikaci s ostatními orgány krizového řízení v návaznosti na naše havarijní plány. Druhý den pak mobilní monitorovací skupina provede radiační kontrolu okolí elektrárny," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Při cvičení svolá elektrárna havarijní štáb, sejde se i mimořádná bezpečnostní rada kraje. Zasednou krizový štáb kraje i krizové štáby obcí s rozšířenou působností. Do cvičení se zapojí i úřad vlády, několik ministerstev, Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo Správa úložišť radioaktivních odpadů. Několikrát bude jednat i Ústřední krizový štáb, uvedl Sviták. Na jihu Čech bude cvičení řídit hejtman Martin Kuba (ODS).

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 12,2 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sviták / JE Temelín

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, cvičení, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně prověří reakci na možnou havárii, v pondělí zazní sirény  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.