Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rozhledna na Knížecím stolci je uzavřena. Napadla ji houba

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) s okamžitou platností uzavřely přístup na rozhlednu na Knížecím Stolci. Ta se nachází ve vojenském újezdu Boletice na Šumavě. Důvodem je její havarijní stav. Konstrukci totiž napadla houba.

Šestimetrová rozhledna stojí na 1 236 metrů vysokém šumavském vrchu Knížecí Stolec. Cesta tam vede srkze vojenský újezd Boletice. Od 2. listopadu do odvolání se tam však lidé nedostanou.

„Vstup na rozhlednu je s okamžitou platností uzavřen. Důvodem je aktuální stav, kdy její dřevěná konstrukce byla podle zjištění revize napadena houbou. O dalším osudu rozhledny se bude jednat,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Honetschläger, ředitel divize Vojenských lesů a statků v Horní Plané, která tuto lokalitu spravuje.

Povrchové stopy podle něj svědčí o vnitřním napadení konstrukčních prvků, jehož rozsah se určuje problematicky.

U hranic vojenského újezdu našli nebezpečnou nevybuchlou munici

Těsně u hranice Vojenského újezdu Boletice na Českokrumlovsku našli nevybuchlou munici z 2. světové války. Na místo přijeli pyrotechnici, kteří nebezpečný puškový granát zničili přímo na místě. Vstup na území újezdu bez povolení je zakázán.

„Rozhlednu na nejvyšší hoře VÚ Boletice postavily VLS v roce 2012 v rámci otevírání vojenských výcvikových prostor veřejnosti. Na rozhlednu vede turistická trasa ze Záhvozdí, která byla dlouhé roky otevřena o všech víkendech a svátcích. Díky nevšedním výhledům na Šumavu a při dobré viditelnosti i na Alpy se stala oblíbeným turistickým cílem nad Vltavským luhem,“ shrnul mluvčí VLS Jan Sotona

Po zintenzivnění vojenského výcviku v boletickém újezdu v letošním roce však byl vstup omezen na víkendy v červenci a srpnu a vybrané svátky. Jejich seznam je na cedulích u vstupu na turistickou trasu. Nejbližším svátečním termínem pro vstup je 17. listopad 2023.

Vstup do vojenského újezdu
Dnem 31. prosince 2022 byly zrušeny všechny turistické trasy ve vojenském újezdu Boletice. Dnem 1. ledna 2023 je nově vytýčena pěší trasa: Záhvozdí - Knížecí stolec - Záhvozdí. V souladu s RBO je vstup na pěší trasu povolen pouze ve státních svátcích: 1.1., 8.5., 5.7., 6.7., 28.9., 28.10., 17.11., (zákon č. 245/2000Sb., o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu) a dále: o sobotách a nedělích v červenci a v srpnu. Doba vstupu je  stanovena: od 06:00 hodin do 22:00 hodin.
Zdroj: VÚ Boletice

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona / VLS ČR

Štítky vojenské lesy, rozhledna, knížecí stolec, turistika, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Kurva,ta houba to je ale kazimrd a dezolát!!!!!!!!!!!!

Neděle, 5. listopadu 2023, 08:58Odpovědět

Rozhledna na Knížecím stolci je uzavřena. Napadla ji houba  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.