Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pozemky za stovky tisíc korun. Rakušané se snaží zabydlet příhraničí

Levnější pozemky, startovací bonus i pracovní příležitosti. Nová iniciativa se snaží udržet obyvatele v rakousko-českém příhraničí nedaleko lipenské přehrady. Pozemky se tam dají sehnat za stovky tisíc korun. Za iniciativou stojí místní zaměstnavatelé i samotná spolková země Horní Rakousko.

Obec Přední Výtoň se nachází na břehu Lipna nedaleko hranic. Autem je to odtud zhruba 15 minut do hornorakouského městečka Helfenberg, kde žije zhruba tisíc obyvatel. V centru se nachází dvě banky, pekárna, penzion, obchod a několik hostinců.

Také tady - stejně jako na české straně - ale pociťují úbytek obyvatel. Ti míří mimo jiné do 40 kilometrů vzdáleného Lince. 

Na situaci se rozhodli reagovat zástupci obcí a významní podnikatelé, kteří vytvořili iniciativu myviertel.at. Jejím cílem je přilákat do rakousko-českého příhraničí více obyvatel a hlavně pracovní síly.

„V horní části Mühlviertelu (Severní území Horního Rakouska, pozn. redakce) se zoufale hledají kvalifikovaní pracovníci. Měl by je přitahovat sen o vlastním bydlení. Iniciativa kombinuje inzerce práce se stavebními pozemky v 38 obcích regionu,“ vysvětluje zpravodajský server ORF.at.

Na webu je proto na jednom místě nabídka práce i výhodného bydlení. Platí to například pro již zmíněný Helfenberg. Stavební pozemek tam vychází na 28 350 eur, v přepočtu necelých 700 tisíc korun. Do centra, kde jsou školy, obchody či lékař, se zájemci dostanou za pár minut pěšky.

V hornorakouské obci Helfenberg se nachází banka, hostinec se 14 pokoji, který nabízí pokrmy od místních dodavatelů, pekárna i další služby. Foto: Jakub Bartoš

Stavební pozemky jsou na webu nabízeny od 20 eur za metr čtvereční, v přepočtu zhruba 500 korun.

„Každý, kdo se rozhodne pro nový život včetně práce a přestěhování, dostane navíc startovací bonus 3 000 eur (Přes 70 tisíc korun, pozn. redakce),“ zmiňuje ORF.

Web nabízí desítky pozic od nejrůznějších firem z celého regionu. Firmy poptávají zaměstnance na pozice účetní, řidič, CNC specialista, designér, montážní asistent či vývojář webových stránek.

Vylidňování přihraničí je dlouhodobý problém i v Česku. Již několik let se jevu snaží zabránit šumavská obec Borová Lada skrze nabídku stavebních pozemků za výhodnější částky. V minulosti se tímto způsobem prodalo 13 parcel. V posledním nedávném kole obec nabídla čtyři pozemky a o všechny byl zájem. 

„Samozřejmě je nabízíme těm, kteří tady plánují žít. Pozemky mohou získat ti, kteří tady žijí prokazatelně pět let. Tito lidé vědí, o čem život na Šumavě je,“ uvedla pro Budějckou Drbnu starostka Jana Hrazánková

Obec má také 39 bytů. Jejich nájemci mohou později zažádat o stavební parcelu a uvolnit byt nejen pro někoho z místních. V roce 2008 stály pozemky podle starostky od 500 do 700 korun za metr čtvereční podle zasíťování. Nyní vychází na 800 až 1000 korun za metr čtvereční. Do dvou let musí zájemce dodat stavební povolení, následujících 10 let má na výstavbu. Zároveň se zavazuje k tomu, že bude v obci žít 20 let od kolaudace. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky rakousko, horní rakousko, příhraničí, bydlení, pozemek, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické pašerácké nenasytné Mafii chybí lidé. Můžou si to zalidnit připašovanými doktory, I s domky v Itálii. Více píšu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články, třeba pod článkem o demonstraci v Praze.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 12:37Odpovědět

Pozemky za stovky tisíc korun. Rakušané se snaží zabydlet příhraničí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.