Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prachatice plánují vyrovnaný rozpočet, rezervu přes 100 milionů drží na knihovnu

Prachatice plánují na příští rok vyrovnaný rozpočet s příjmy i výdaji kolem 340 milionů korun. Město si nechává finanční rezervu na budoucí investice přes 100 milionů korun. Na příští rok zatím naplánovalo investice za 45 milionů korun, do parkoviště či knihovny. Řekl to starosta Jan Bauer (ODS). Návrh rozpočtu projednali radní, schválit ho musí v prosinci zastupitelé. Městské investice budou meziročně podobné.

„Chtěli bychom dělat parkoviště i chodník na bývalém škvárovém hřišti, počítáme s první etapou výstavby multifunkčního knihovnického centra, s druhou etapou (oprav) ulice Soumarská, chceme uzavřít všechny etapy týkající se singltrekových tras na území města. Pak máme takzvaně pod čarou některé věci, které jsou vázané na to, jestli získáme dotaci, hovořím hlavně o rekonstrukci (chaty) na vrcholu Libín. Je to také otázka přípravy prvních třinácti parcel Pod Dubovým vrchem," řekl starosta. Další možné dotace se týkají IT a kybernetické bezpečnosti města, investic do škol a sportovišť.

Ve fondu rezerv budou mít Prachatice na konci roku přes 100 milionů. Peníze šetří hlavně na novou knihovnu, cenu budou znát v první třetině příštího roku. Letos v září starosta řekl, že knihovnu a multifunkční vzdělávací centrum chtějí Prachatice začít stavět v druhé polovině roku 2024. Odhad nákladů byl 155 milionů korun. Budova by mohla být hotová v létě 2026. Knihovna bude v bývalé hasičské zbrojnici, město má stavební povolení. Knihovna nové prostory potřebuje, řekla na jaře zastupitelům její ředitelka Hana Mrázová.

Prachatice, v nichž žije téměř 11.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 305,6 milionu a výdaji 315,4 milionu korun. Schodek necelých deset milionů pokryjí z rezerv minulých let. Město investuje 44 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2024, Prachatice, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice plánují vyrovnaný rozpočet, rezervu přes 100 milionů drží na knihovnu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.