Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihočeští silničáři mají před zimou plné sklady. Do údržby přibyla jižní tangenta

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje (SÚSJčK) je připravena na nadcházející zimní měsíce. Sklady jsou plné materiálu a investice opět zamířily do nové techniky. Novým úsekem zařazeným do zimní údržby je jižní tangenta.

Pro zimu 2023/2024 má SÚSJčK naskladněno 36 tisíc tun posypové soli a 57 tisíc tun interních materiálů. Sklady jsou tedy naplněné ze 100 procent. Před nadcházející zimou správa nakoupila materiál za 70 milionů korun.

Budějcké Drbně to sdělila Andrea Jankovcová, ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. „Do techniky investuje SÚSJčK průběžně každý rok. V letošním roce jsme vozový park rozšířili o tři plně vybavená nákladní vozidla pro zimní údržbu a čtyři traktory. Dále došlo k nákupu nové nástavby pro chemický posyp a čtyř sněhových radlic - v celkové ceně zhruba 40 milionů korun,“ uvedla.

Správa má nyní 200 posypových vozů, 11 šípových pluhů, 16 sněhových fréz, 75 nakladačů a další techniku. Pro aktuální sledování meteorologických podmínek využívá 27 meteostanic.

Zimní údržba v Jihočeském kraji zahrnuje celkem 6 167 kilometrů silnic, z toho je 128 kilometrů neudržovaných.

„Pro letošní zimu 2023-2024 byly do zimní údržby silnic zařazeny nové úseky: jižní tangenta u Českých Budějovic v délce včetně větví 3,3 kilometrů a čtyřpruh Pohůrka v délce 0,9 kilometru,“ informovala ředitelka. 

Již 1. listopadu začala ve všech okresech nepřetržitá dispečerská činnost, která zajišťuje monitoring povětrnostních podmínek ve všech lokalitách Jihočeského kraje. „Od 27. listopadu 2023 je vyhlášen nepřetržitý provoz na všech závodech,“ doplnila Andrea Jankovcová. 

V případě příznivých povětrnostních podmínek se pracovníci správy a údržby silnic věnují kácení a prořezům stromů nebo například čištění příkopů a dalším činnostem. 

„Vzhledem ke dlouhodobému statistickému sledování můžeme očekávat tu pravou zimu v měsících leden až únor. Celkové náklady na zimní údržbu silnic v minulé sezóně činily 301 milionů korun, to je o 26 milionů více než v případě zimy předchozí,“ dodala ředitelka. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SUS JK

Štítky sus, jihočeský kraj, doprava, zima, počasí, sůl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři mají před zimou plné sklady. Do údržby přibyla jižní tangenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.