Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tisíce domácností bez elektřiny. Jihočeský hejtman vyhlásil kalamitní stav

, aktualizováno 2. prosince 2023, 21:25

Jihočeský kraj zasáhlo v noci na sobotu intenzivní sněžení. Společnost E.ON evidovala ráno poruchy, kvůli kterým je bez dodávek elektrické energie zhruba 10 tisíc odběratelů. Město České Budějovice shání dobrovolníky na odklízení sněhu. Lidé by měli zvážit, zda dnes budou řídit, protože se kvůli těžkému a mokrému sněhu začínají objevovat polomy. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav.

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu, řekla dnes ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Hlavní tahy jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech...

„Situaci řešíme mimo jiné se silničáři. Venku máme veškerou techniku. Podle informací meteorologů bude hustě sněžit až do večera. Logicky se tedy ukazuje, že nejsme schopni v některých místech zajistit sjízdnost všech silnic. S objemem sněhu narážíme mimo jiné na to, že mnohdy není ani prostor, kam by bylo možné sníh odklízet. Při součtu toho všeho jsme vyhlásili kalamitní stav. Jde hlavně o upozornění pro Jihočechy, aby věděli, že s veškerým lidským i technickým nasazením nejsme schopni situaci zvládat tak, aby to obyvatelé kraje nepocítili,“ sdělil Budějcké Drbně v sobotu ráno jihočeský hejtman Martin Kuba

Hejtmanství je v kontaktu také se složkami záchranného integrovaného systému a Českým hydrometeorologickým ústavem. „Snad jedinou výhodou je, že nás čeká víkend, kdy většina z vás není vázaná pracovními povinnostmi. Počítejte tedy, prosím, s touto situací, pokud musíte někam cestovat, buďte na sebe opatrní a my budeme dělat všechno proto, abychom to zvládali,“ vzkázal Jihočechům Kuba. 

Řada domácností je bez dodávek elektřiny. „K sobotní 18 hodině evidujeme na distribučním území EG.D 20 poruch na vedení vysokého napětí, které omezuje dodávky elektrické energie zhruba pro 3 200 odběratelů na jihu Čech. (Ještě kolem poledne se jednalo o 10 500). Nejvíce omezených odběratelů je na Českobudějovicku a Prachaticku,“ informoval mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák.

Příčiny poruch jsou podle něj pády stromů nebo větví, které nevydržely nápor sněhu, do elektrického vedení. Tím dochází k poškození vodičů, sloupů a dalších prvků distribuční soustavy.

Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem, řekla dnes ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Město České Budějovice dnes ráno vyzvalo prostřednictvím svého facebookového profilu případné dobrovolníky, kteří by pomohli s odklízením sněhu. 

„Město České Budějovice hledá dobrovolníky pro pomoc při odklízení sněhové kalamity. V terénu je v tuto chvíli 100 lidí, což jsou maximální kapacity, které je možné nasadit. Vítaná je jakákoliv vhodná technika, ale třeba jsou i pracanti s hrably a lopatami. Pokud by někdo chtěl pomoci, ať zavolá na dispečink FCC,“ napsali zástupci města.

„Milí Budějčáci, moc Vás prosím, pojďte odklízet před svými domy. Společně to zvládneme,“ vzkázala prostřednictvím sociálních sítí primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

S úklidem pomáhají také strážníci. „Od pátečního odpoledne řešily hlídky českobudějovické městské policie na desítky oznámení o neblahých následcích sněhové nadílky. Ve většině případů se jednalo o padlé nebo zlomené stromy. Tam, kde hrozilo nebezpečí zranění nebo škody na majetku, operační středisko městské policie okamžitě událost oznámilo hasičskému záchrannému sboru. Ostatní riziková místa strážníci zajistili proti vstupu osob a o odklízení následků předali k řešení příslušnému orgánu magistrátu města,“ uvedla v sobotu dopoledne mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková

Se sněhovou nadílkou se potýkají také další jihočeská města. „Přívaly sněhu způsobily na jihu Čech kalamitu. Kalamitní stav vyhlásil hejtman Martin Kuba. Město Tábor žádá řidiče, aby zvážili cesty autem. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Silničáři i Technické služby jedou naplno, ale sněhu je opravdu hodně. MHD zatím s drobnými nesnázemi např. na Strkově v Plané nad Lužnicí jezdí. Komplikace jsou na železnici. Pod tíhou sněhu praskají stromy a větve. Na Sídlišti nad Lužnicí strom poškodil auto. V terénu jsou profesionální i dobrovolní hasiči. Prosíme chodce, aby opatrně vstupovali do vozovky. Auta na sněhu hůře brzdí,“ uvedli zástupci města Tábor na svém facebookovém profilu

Tábor v sobotu ráno. Foto: Město Tábor

Jihočeští hasiči přes noc zasahovali u 71 událostí, které byly spojené se sněhovou nadílkou. „64 případů popadaných stromů a větví na komunikace, nejvíce na okr. ČB, ČK, TÁ. V 7 případech jsme byli voláni k dopravním nehodám nebo uvíznutí v závěji. Od včerejší 16. h máme celkem 120 zásahů,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav. Na většině území může napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na mnoha místech se budou podle předpovědi tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. V kraji bude dnes zataženo se sněžením, přes den i vydatným, které bude k večeru zvolna slábnout, informovala ČTK v sobotu ráno. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Jakub Bartoš a David Nebor

Štítky jihočeský kraj, počasí, sníh, české budějovice, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oto Loos

jo jo vono v zimě pada snih to je novinka

Sobota, 2. prosince 2023, 10:21Odpovědět

Tisíce domácností bez elektřiny. Jihočeský hejtman vyhlásil kalamitní stav  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.