Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské letiště nemá zájem o stíhačku MiG-23, která stála u vjezdu do areálu

Jihočeské letiště v Českých Budějovicích už nemá zájem o stíhačku MiG-23, která byla několik let umístěna u vjezdu do areálu. Letoun z vybavení bývalé československé armády si převezme Vojenský historický ústav, jemuž stíhačka patří. Řekl to jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Jihočeský kraj je jediným akcionářem letiště. MiG-23 areál letiště opustil v noci na dnešek.

„Nedává nám to smysl. Jedná se o civilní letiště, a proto nevidím důvod, proč by zde mělo stát vojenské letadlo. Máme ho stejně zapůjčené od Vojenského historického ústavu, tak mu stroj vrátíme," uvedl Kuba.

Bývalé vojenské letiště se nachází v Plané u Českých Budějovic a zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov. Nemovitosti vlastní Jihočeský kraj a v minulosti areál částečně patřil i Českým Budějovicím. V roce 2020 koupil kraj od města České Budějovice jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu korun. Letiště patřilo po druhé světové válce mezi důležité základny československého a později českého letectva. Stíhací piloti však aerodrom, zkolaudovaný v původní podobě 13. prosince 1937 pro civilní provoz, opustili koncem roku 1994.

Jihočeský kraj letos dokončil transformaci areálu na mezinárodní civilní letiště. Od srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odlétlo na dovolenou přibližně 5000 lidí. Letos odtud létaly linky do turecké Antalye a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Další linky by v příštím roce měly létat i do Bulharska a Tuniska.

Zájem o odlety z Budějc je vyšší. Čedok přidal další let do Turecka

Zájem Jihočechů o odlet na dovolenou z letiště v Plané u Českých Budějovic na nadcházející sezonu je podle cestovní kanceláře Čedok obrovský. Překonávat se dokonce daří i loňská rekordní čísla. Čedok proto přidal další charterový let do Turecka....

Letoun MiG-23 vznikl na přelomu 60. a 70. let minulého století jako nástupce známějšího MiG-21. První kusy přilétly ze Sovětského svazu v létě 1978, poslední pak o pět let později. Letouny v tehdejším Československu a později i České republice sloužily v jednotkách protivzdušné obrany státu. Česká armáda je používala do roku 1998. Poslední MiG-23 létal ještě v roce 1999 v rámci vývoje bitevníku L-159 Alca. Za řadou stíhaček, nesoucích v názvu MiG, stáli konstruktéři Arťom Mikojan a Michail Gurevič.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Pancer / ČTK

Štítky ČR, letectví, armáda, historie, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

badaxe badaxe

Je třeba si uvědomit, že letoun byl a je majetkem Muzea ve Kbelích. To že zde stál je spíše důsledek toho, že ho sem muzeum půjčilo. A pro ty co tady pláčou, letadlo se dostávalo do čím dál šrotovějšího stavu. Sice mne mrzí, že od nás zmizel, ale ve skutečnosti by za pár let byl zralý do šrotu. Nikdo se o něj nestaral a nikdo ho neudržoval. Takže snad se dá doufat, že Muzeum ho trochu zrenovuje a důstojně vystaví, třeba vedle "čerta". Oba tyhle letouny byl co se návrhu týká dílem Standy Hájka a jistě si zaslouží lepší osud než hnít u brány bývalého letiště. A pokud někomu opravdu chybí, co vám brání se složit, koupit vyřazený MiG a postavit ho ke bráně? Nebo třeba maketu Spitfre (dělají se velmi pěkné) lteré zde po válce létaly a cvičili se na nich i Izraelci. A pro ty hloupé žvanily, co melou, jak tam město sype peníze, sypalo ale už nějaký čas s tím skončilo a letiště NENÍ města, ale pouze a jen kraje.

Sobota, 16. prosince 2023, 21:02Odpovědět

Jan Rehak

Jsem přesvědčen, že je to jen kvůli původu Migu, i když nevím, jestli tento stroj za to mohl …. Je to určitě škoda, byl to symbol tohoto letiště a patřil k němu.

Sobota, 16. prosince 2023, 18:58Odpovědět

Zdeněk Bezrouk

Památník byl založen v květnu 2002. Tehdy jsem zde na letišti sloužil jako záklaďák a chystal s dalšími vrtsevníky okolí památníku k otevření. U slavnostního odhalení jsem stál ve tvaru a hleděl jsem na hrdinu 2. světové války generála Františka Peřinu, který se slavnostního ceremoniálu účastnil. Kde je konec těm časům konec?! Památníku je škoda.

Pátek, 15. prosince 2023, 15:35Odpovědět

Tomas Cizek

Město "styď se"!!!...tohle rozhodnutí, odsunout památku na letiště!!..a nazor, že nedavá smysl-to je opravdu echtGOLD...ted už zbyla jen kasička(letiště) ,do které bude město sypat peníze nás Všech občanú města.Ano byla to památka a opravdu fajn, velice zajimave technické dílo, stejně jako jste nechali zmizet lokomotivu od nádraží.. Žijí tu i lidé co mají rádi techniku...tak radeji opravte silnice, to bude lepší rozhodnutí, a uspokojí daleko víc občanu města.

Pátek, 15. prosince 2023, 11:07Odpovědět

Vladimír Bešta

Nebylo by dobré přiznat, že hlavním důvodem je původ tohoto letadla?

Pátek, 15. prosince 2023, 09:46Odpovědět

Jan Sharkey

Jak může politik říct, že něco nedává smysl. Protože se jedná o civilní letiště, tak ještě můžou zbourat pomníky letcům, bývalé hangáry a zbytky letiště, protože se též jedná o bývalé vojenské objekty a ne o civilní. Ta stíhačka společně s památníky bylo to nejcennější, co na celém letišti bylo. A opravdu názor, že letadlo u vjezdu do areálu letiště nemá co dělat, je opravdu echt gold.

Čtvrtek, 14. prosince 2023, 22:25Odpovědět

Patrik Novotný

Je hezké, jak ti největší bezmozci rozhodují o tom, na co se má nebo nemá dívat široká veřejnost a co se jí má líbit.

Čtvrtek, 14. prosince 2023, 21:20Odpovědět

Jan Pavlicek

Kdyby si je člověk alespoň zvolil. Tak si řeknu "dobře mi tak, když jsem blbej". Ale takhle si říkám "za co? Bože!"

Pondělí, 25. prosince 2023, 10:49Odpovědět

Jihočeské letiště nemá zájem o stíhačku MiG-23, která stála u vjezdu do areálu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.