Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Český Krumlov se připravuje na možnou povodeň. V okolí řeky jsou pytle s pískem

Hladina Vltavy v Českém Krumlově se opět zvyšuje. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Město očekává hodnotu zhruba 230 centimetrů a třetí povodňový stupeň, proto vedení radnice rozhodlo o umístění pytlů s pískem. Řízené odpouštění z lipenské přehrady bude pokračovat do čtvrtečního rána, svou roli sehrají také srážky.

Déšť opět zvedl Vltavu v Českém Krumlově. Zasedá povodňová komise

Ve středu dopoledne byla hladina Vltavy v Českém Krumlově na druhém stupni povodňové aktivity. Hladiny řek se na jihu Čech zvedly po nočních deštích. Vůbec nejvíce srážek spadlo na Šumavě, místy až 70 milimetrů, uvedli meteorologové. Právě v...

Po poledni hladina Vltavy začala v Českém Krumlově klesat, to se ale rychle změnilo. Se třetí hodinou odpolední došlo k nárůstů, v 15:10 informoval ČHMÚ o hodnotě 215 centimetrů.

Prognóza není příznivá, proto ve čtvrtek dopoledne zasedla povodňová komise. Ta rozhodla o zabezpečení krizových míst v blízkosti řeky.

„Povodí Vltavy řízeně odpouští z lipenské přehrady 90 m3/s a tento objem budou vodohospodáři držet minimálně do čtvrteční 7. hodiny ranní. Pro Český Krumlov to znamená, že hladina Vltavy se opět zvýší na 3. povodňový stupeň (cca 220 cm),“ informovala v tiskové zprávě mluvčí města Petra Nestávalová

Český Krumlov ve středu odpoledne. Foto: Město ČK 

Další zvyšování hladiny nad tuto hranici podle ní ovlivní lokální srážky a přítoky pod Lipnem. Pytle s pískem se nachází na místech, kde hrozí, že se Vltava rozlije z koryta. 

Po 15. hodině platil první stupeň povodňové aktivity také na Teplé Vltavě. Na Vltavě ve Vyšším Brodě evidoval ČHMÚ druhý stupeň. 

Ve čtvrtek po poledni ČHMÚ upravil výstrahu na vydatné srážky a povodňové jevy a přidal výstrahu před silným větrem. 


Centrum města po 15. hodině.

„Dnes ve středu 3. ledna a ve čtvrtek 4. ledna očekáváme i nadále velmi vydatné srážky na Šumavě s celkovými úhrny do čtvrtečního večera místy 60 až 90 mm, v Krkonoších a v Orlických horách místy 40 až 60 mm. Srážky budou ve čtvrtek večer od jihozápadu ustávat. Hranice sněžení bude ve středu kolem 1200 m, během čtvrtka bude klesat na 900 m, večer na severu Čech se objeví sněhové srážky i v nižších polohách,“ informovali meteorologové. 

Ve čtvrtek mají v jižní polovině Čech dosahovat nárazy západního až jihozápadního větru místy hodnot nad 65 kilometrů v hodině. 

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, vltava, český krumlov, povodeň, výstraha, počasí

Český Krumlov se připravuje na možnou povodeň. V okolí řeky jsou pytle s pískem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.