Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

STAN a Občané pro Budějovice jdou do krajských voleb společně

Hnutí STAN a Občané pro Budějovice budou v krajských volbách kandidovat společně. Spolupracovat budou také při senátních a komunálních volbách. Novinářům to dnes řekli zástupci obou hnutí, kteří podepsali memorandum o spolupráci.

Lídryní společné kandidátní listiny pro krajské volby bude Jaroslava Martanová (STAN), starostka Vimperku a místopředsedkyně STAN v Jihočeském kraji.

Ta v politice působí od roku 2006, starostkou je již třetí volební období. V minulosti pracovala pro Správu NP Šumava a dříve Správu CHKO Šumava. Připomněla, že se zástupci Hnutí Občané pro Budějovice v minulosti spolupracovala. „Dostala jsem důvěru, které si vážím. Vnímám to jako velkou zodpovědnost a výzvu,“ řekla dnes v úvodu tiskové konference. 

„Tajemství úspěchu je vytrvalost. My hnutí Občané pro Buděojvice a hnutí STAN vytrváváme ve spolupráci, kterou jsem zahájili v roce 2010, kdy vzniklo naše hnutí. Máme společné priority,“ uvedl předseda Hnutí Občané pro Budějovice a českobudějovický zastupitel Ivo Moravec.

Ten připomněl, že oba politické subjekty budou spolupracovat také při senátních volbách, konkrétně v senátním obvodu číslo 14 (České Budějovice, pozn. redakce). Společného kandidáta do senátu STAN a HOPB pro českobudějovický volební obvod představí. Moravec dodal, že hnutí zahajují také spolupráci pro komunální volby v roce 2026.

Když získáme více než 10 procent, budeme rádi

Nejblíže jsou ale volby krajské. Zatím je jasno pouze o již zmíněné jedničce, kterou je starostka Jaroslava Martanová. Zbytek jmen zástupci hnutí prozradit nechtěli. Moravec naznačil, že polovinu kandidátní listiny nebudou tvořit kanditáti Hnutí Občané pro Budějovice. Politici chtějí na listinu umístit jména napříč krajem.

Martanová uvedla, že se kandidáti chtějí zaměřit především na to, aby oslovili mladé voliče a hlavně lidi v méně lidnatých lokalitách. „Když v krajských volbách získáme více než 10 procent, budeme rádi,“ prozradila.

„Nechceme, aby jakákoli část Jihočeského kraje byla vyloučená nebo periferií. Chceme, aby obyvatelé i v těch vzdálenějších místech od okresních nebo krajské metropole měli důvod zde žít a neodstěhovávali se pryč. Můžeme je například lákat na kvalitní lékařskou péči nebo dopravu," řekl Moravec. Mezi prioritami zmínili politici také rozvoj kraje jako celku, komunitní energetiku či cestovní ruch. Program představí zástupci hnutí na jaře. 

Volby v Jihočeském kraji vyhrálo před čtyřmi lety ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Martanová kromě toho, že vykonává funkci starostky, je zároveň krajskou zastupitelkou.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky stan, občané pro budějovice, volby, jihočeský kraj, zprávy, politika, kandidátní listina

STAN a Občané pro Budějovice jdou do krajských voleb společně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.