Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mladou tygřici převezli z jihu Čech do Zoo Budapešť

Ze zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku včera odcestoval jeden z odchovaných tygrů ussurijských. Novým domovem dvou a půl leté samičky Agnes je zoologická zahrada v Budapešti.

Agnes se spolu se svým bratrem Olinem narodili v Zoo Hluboká 5. července 2021. Samička byla k vidění do včerejška, její bratr se od ní oddělil už před rokem, kdy dosáhl pohlavní dospělosti a mohl by se pokusit pářit se svou sestrou nebo matkou. Také on zamíří do Maďarska, konkrétně do Zoo Veszprém.

Příprava na transport a nakládka se obešly bez problémů. V tiskové zprávě to uvedli zástupci Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou.

Veterináři Emanuel Krejcar a Klára Součková 128kilogramovou tygřici před cestou uspali a provedli základní veterinární vyšetření včetně odběru krve k hematologickým a biochemickým testům. Poté chovatelé zvíře naložili do transportní bedny.

„Vlastní příprava k převozu začala již o víkendu, kdy byly matka s dcerou uzavřeny do vnitřní ubikace, a v sobotu ještě dostaly svou krmnou dávku. Mladá samička totiž musela kvůli uspání do úterka vytrávit,“ sdělil jejich chovatel Martin Drha. „Od matky byla oddělena až v úterý ráno,“ dodal. 

Mezi tygry panovala už od pondělí mírná nervozita, informovali zástupci zoologické zahrady. „Kvůli tomu se musela nepatrně zvýšit dávka k distanční imobilizaci. Po podání specifického antidota se tygřice již v transportní bedně asi po pěti minutách v pořádku probudila,“ popsal veterinární lékař Emanuel Krejcar. Poté se tygřice vydala na cestu do svého nového domova. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou

Štítky zoo, hluboká nad vltavou, tábor, zahrada

Mladou tygřici převezli z jihu Čech do Zoo Budapešť  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.