Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Parkovací dům Stromovka od zítřka využijí řidiči. Nabídne téměř 500 míst

V Českých Budějovicích stojí nový parkovací dům, který se nachází jen pár kroků od historického centra. Nový objekt nabídne řidičům necelých 500 míst. Využívat ho budou od čtvrtka 1. února, řekli dnes zástupci radnice při slavnostním představení.

U otevření parkovacího domu byla také primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). „Je to stavba velmi důležitá pro naše město. Parkovací dům nabízí téměř 500 parkovacích míst. Budějčáci a lidé, kteří dojíždějí, se na tuto stavbu velmi těší, protože je odtud blízko do centra města,“ uvedla a zmínila i příznivé ceny, které parkovací dům nabídne. Primátorka připomněla, že se objekt bude hodit i při sportovních akcích. Informaci o něm už zveřejnili například pořadatelé badmintonového mistrovství. 

 Parkovací dům pro město formou design & build postavilo sdružení společností HOCHTIEF a APP-Projekt za 145 milionů korun bez DPH. „Před rokem tu nestálo nic, dnes tu máme krásný parkovací dům. Hned zítra se sem půjdu podívat,“ vzkázal náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Pro Budějckou Drbnu pak uvedl, že dalším parkovacím domem by měl být ten, který se chystá na sídlišti Máj.

„Směřujeme k tomu, že na Máji ten parkovací dům udělat musíme. Organizaci v ulicích V. Volfa a dalších musíme změnit, aby tam byl průjezd možný pro složky IZS (Integrovaný záchranný systém, pozn. redakce),“ řekl.

Dnešního otevření se zúčastnil také stávající opoziční zastupitel a předseda finančního výboru Viktor Lavička (ANO). Ten byl v minulosti náměstkem primátora. Stávající vedení radnice ocenilo to, že bývalá koalice tento projekt rozjela. 

„Ten parkovací dům je unikátní v několika bodech. Jedním bodem je cena, protože takhle levný objekt z pohledu stavby pro daný počet aut v Česku nenajdete. Unikátní je také tím, že když se podíváte směrem nahoru, tak neuvidíte žádné sloupy. Je to další novinka, která se zavedla. Odpadají takové ty situace, kdy otvíráte dveře a boucháte do sloupů,“ popsal Lavička. 

Jaké tedy budou ceny? „Snažili jsme se nastavit takové tarify, aby to bylo jak pro obyvatele města, ale například i pro turisty, zajímavé. První hodina bude vždy zdarma, druhá a další hodina bude za 20 korun a maximální denní sazba je sto korun,“ popsal již dříve základní ceník první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Po Stromovce řeší město parkovací dům na Máji. Točna autobusů ve spodním patře nebude

Po parkovacím domě u sportovní haly, který se otevře už v únoru, začne město řešit další parkoviště pro řidiče, a to na největším budějovickém sídlišti Máj. Situace s parkováním je tady dlouhodobě kritická. Vyrůst má u trolejbusové točny MHD v...

Ceny o víkendech budou poloviční. Speciální tarif potom město udělalo pro ty, kteří v parkovacím domě zaparkují mezi pátou a devátou hodinou ráno a odjedou do 18 hodin. V tomto případě bude nejvyšší denní sazba 50 korun.

Parkovací dům nabídne 495 místo pro automobily

Maximální doba státní tady bude 14 dní. S tím souvisí i cena za ztrátu parkovacího lístku, kterou město stanovilo na 1500 korun. Parkovací dům nabídne 495 místo pro automobily a 75 míst pro kola. Parkovat tam nemohou motocykly, auta s přívěsy nebo vozidla s LPG a CNG pohonem.

Parkoviště bude hlídáno kamerovým systémem a podle náměstka primátorka Lubomíra Bureše (ODS) ho budou procházet také strážníci městské policie. K dispozici jsou toalety, které budou přístupné po předložení platného parkovacího lístku.

V momentě, kdy začne fungovat parkovací dům u sportovní haly, budou muset lidé platit za parkování na parkovištích mezi Kauflandem a výstavištěm. „Od začátku jsme říkali, že to bude náhrada za parkování u sportovní haly. Od 1. února, kdy se Parkovací dům Stromovka otevře, se tady proto znovu zpoplatňuje stání podle předchozího ceníku,“ upozornil před nedávnem Bureš.

Budete využívat nový parkovací dům Stromovka?

Celkem hlasovalo356 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky doprava, České Budějovice, parkování, Stromovka, Parkovací dům Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Pokud ty ceny za parkování dodrží, tak je to super.

Čtvrtek, 1. února 2024, 11:19Odpovědět

Parkovací dům Stromovka od zítřka využijí řidič. Nabídne téměř 500 míst  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.