Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Společnost C-Energy Planá získala posouzení EIA pro technologii na ZEVO

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, informovala o získání posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro technologii na zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Společnost má v plánu spustit provoz zařízení v Plané nad Lužnicí na Táborsku v roce 2027.

EIA se vztahuje na fluidní kotel. Ten bude hlavním komponentem pro spalování a energetické využití dopadu. Média o tom v tiskové zprávě informoval mediální zástupce C-Energy Miroslav Beneš.

Kotel podle něj umožní obcím na Táborsku ekonomicky a ekologicky nakládat s komunálním odpadem. Zařízení přemění na energii až 50 tisíc tun směsného komunálního odpadu ročně. Firma tvrdí, že zároveň vyřeší nemožnost ukládání směsného komunálního odpadu na skládkách po roce 2029.

Zařízení nahradí dva stávající kotle v areálu bývalé Teplárny Tábor, které spalují hnědé uhlí, topný olej a hnědouhelný dehet. 

„Ještě před deseti lety bylo nutné pro výrobu tepla pro táborskou aglomeraci spálit více než 300 tisíc tun uhlí ve zdrojích v Táboře a v Plané nad Lužnicí. V Plané jsme zastavili spalování uhlí v srpnu 2022, využití směsného komunálního odpadu nám umožní zbourat staré kotle v Táboře a instalovat zde moderní plynový zdroj pro dodávku tepla a elektrické energie ve špičkách spotřeby,“ uvedl v tiskové zprávě Ivo Nejdl, jednatel C-Energy Planá.

Firma zároveň informovala o tom, že vybudovala novou silnici tak, aby došlo k minimální dopravní zátěži v táborské aglomeraci. Komunikace spojuje průmyslovou zónu v Plané nad Lužnicí s přivaděčem od dálnice D3.

Náklady na Zevo dosáhnou 2,1 miliardy korun, části zajistí dotace z Modernizačního fondu. „V mixu zdrojů pro výrobu tepla a energií na Táborsku tak do budoucna bude směsný komunální odpad důležitým stabilizačním prvkem," uvedl Nejdl.

„Vyjadřuje to náš zájem o konkrétní řešení nakládání s odpady se společnost C-Energy,“ uvedl loni táborský místostarosta Martin Mareda (Piráti). Zastupitelstva měst už v minulosti schválila s C-Energy memorandum o společném postupu při nakládání s komunálními odpady. 

Tábor chce likvidovat odpad v zařízení Zevo v Plané nad Lužnicí

Tábor hodlá likvidovat komunální odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde firma C-Energy plánuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (takzvané Zevo). Tábor kvůli tomu chce podepsat se společností memorandum. Zevo v Plané nad Lužnicí...

Zástupci společnosti informovali o tom, že nový kotel umožňuje dlouhodobý a efektivní provoz na nižší výkon. V praxi to znamená, že bude efektivně schopný spalovat 16 až 50 tisíc tun komunálního odpadu. Je tedy připraven i na situaci, kdy by například v důsledku zlepšení třídění odpadů produkovaly obce v okolí menší objem směsného komunálního odpadu než dnes.

Zkušební provoz má začít v roce 2026, běžný o rok později. Zařízení pro energetické využití odpadu chystají v kraji také České Budějovice a Písek. Zevo v Budějovicích chce stavět tamní teplárna, roční kapacita by měla být 160 000 tun odpadů.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením C-Energy Planá

Štítky c-energy, zevo, eia, odpad, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost C-Energy Planá získala posouzení EIA pro technologii na ZEVO  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.