Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici na Českobudějovicku letos zaregistrovali 80 případů černého kašle

Hygienici na Českobudějovicku zaregistrovali od začátku roku 80 případů černého kašle. Okres je jedním z nejzasaženějších v republice. Nejvíce nemocných je mezi mladými lidmi. Hygienici proto dnes měli on-line schůzku se zástupci škol v okrese České Budějovice, v nichž se černý kašel může šířit nejvíce. Řekla to ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Nejednalo se o žádné restrikce, jen jsme chtěli zástupce škol informovat o určité prevenci a správném postupu, abychom šíření případně zpomalili," uvedla Kotrbová. Dodala, že školní kolektivy bývají často největším epicentrem viróz, respiračních infekcí a nyní i černého kašle.

„Preventivní opatření jsou jednoduchá. Mělo by se ve třídách častěji větrat a pokud se u některého z žáků objeví příznaky, měl by se ihned nechat vyšetřit a zůstat doma," řekla Kotrbová.

Počet případů černého kašel na jihu Čech se zvyšuje. Od začátku roku jich hygienici evidovali 162, jen v minulém týdnu přibylo 62 nových případů. „Pro srovnání loni jsme registrovali 29 případů, letošní výskyt je tedy za prvních sedm týdnů více než pětkrát vyšší než za celý loňský rok," uvedla Kotrbová.

Hygienici upozorňují na to, že diagnóza černého kašle je složitější. Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní, nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory. Kotrbová uvedla, že nyní je nejzasaženější věková skupina 15 až 19 let.

„Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím. Pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně. Dospělým jednoznačně doporučujeme se alespoň jednou za 15 až 20 let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý," řekla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, školy, černý kašel, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Českobudějovicku letos zaregistrovali 80 případů černého kašle  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.