Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky. Zemřelo několik slepic

Další ohnisko ptačí chřipky se objevilo v malochovu drůbeže v obci Chlum u Křemže na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji. Dnes o tom informovala Státní veterinární správa (SVS).

Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu a nuceném usmrcení téměř poloviny z 21 chovaných slepic, které vykazovaly příznaky nákazy.

„Veterinární inspektoři na místě provedli šetření, během něhož odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo v chovu vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Na místě byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy z chovu. Do obdržení výsledků vyšetření uhynuly i všechny zbývající slepice v chovu,“ uvedl Petr Vorlíček, mluvčí SVS.

V malochovu drůbeže na Českobudějovicku veterináři potvrdili přítomnost ptačí chřipky H5N1. Ta je potenciálně přenosná na člověka. Chovateli z Horních Slověnic zemřelo deset slepic, zbylých 30 utratí. V Česku jde o první ohnisko ptačí chřipky v...

Chovatel má podle něj na svém pozemku ve venkovních voliérách celkem šestnáct kusů zájmově chovaných exotických ptáků. Patří mezi ně například papoušci.

Tito ptáci utraceni nebudou, ale budou nastavena preventivní a sanitační opatření tak, aby nedošlo k přenosu nákazy na papoušky.

Vysoce patogenní ptačí chřipka byla k dnešnímu datu kromě 21 malochovů potvrzena také v pěti komerčních chovech. Ptačí chřipka byla nově potvrzena také u labutě uhynulé na Jarohněvickém rybníku v katastru města Dubňany na Hodonínsku. Jedná se o šesté místo, na němž byla od začátku roku nákaza v České republice potvrzena u volně žijících ptáků,“ dodal Vorlíček.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, ptačí chřipka, svs, onemocnění, českokrumlovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky. Zemřelo několik slepic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.