Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Věřitelé požadují po milevské firmě Ekoklima, která je v úpadku, 387 milionů

Do insolvenčního řízení s milevskou firmou Ekoklima, která je v úpadku, se přihlásilo 140 věřitelů. Po společnosti požadují v součtu dlužnou částku 387 milionů korun. Soudce Zdeněk Strnad to uvedl u českobudějovického soudu na schůzi věřitelů.

Věřitelé se do řízení přihlásili s 200 pohledávkami. Na včerejší schůzi se dostavilo pouze sedm zástupců věřitelů. Žádný z nich neměl dotaz na přítomného insolvenčního správce Jana Kubálka. Firma Ekoklima před časem zastavila provoz. Kubálek koncem loňského roku uvedl, že v listopadu 2023 skončil pracovní poměr většině zaměstnanců Ekoklimy. V prosinci společnost evidovala jednoho zaměstnance, který byl ve výpovědní době a kterému končil pracovní poměr 31. prosince.

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal loni v listopadu firmu do konkurzu. Společnost původně předložila reorganizační návrh, pak ho ale stáhla. Šéf představenstva Martin Raba loni na podzim při jednání s insolvenčním správcem řekl, že zákazníci ukončují spolupráci a noví nemají kvůli nejistotě zájem spolupracovat. Ekoklima nemá kapitál na rozjezd nových zakázek. Před časem argumentovala tím, že eviduje pohledávky u jiných dlužníků za 126 milionů korun.

Firma Ekoklima Milevsko vznikla v roce 1989. Dodávala technická zařízení budov. Za dobu své existence je dodala v Česku i na trzích v Rakousku, Německu, Číně, USA, Rumunsku či Turecku, a to v hodnotě přesahující osm miliard Kč, uvádí na webu. V roce 2022 měla téměř 60 zaměstnanců, vyplývá z výroční zprávy.

Ekoklima dříve patřila do skupiny Natland, což je investiční skupina působící hlavně na českém a slovenském trhu. Zaměřuje se na energetiku a nemovitosti. Spravuje majetek vlastní, svých akcionářů a kvalifikovaných investorů prostřednictvím investičních fondů. Natland, který měl před časem zájem o majetkový vstup do strakonické teplárny, však před časem společnost Ekoklima prodal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, stroje, firmy, insolvence, Milevsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlužníci požadují po milevské firmě Ekoklima, která je v úpadku, 387 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.