Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské město koupilo Starou radnici. Využijí ji studenti, vznikne tam i kavárna

Jihočeské Veselí nad Lužnicí před rokem koupilo Starou radnici, která stojí na hlavním náměstí. Kulturní památka byla 30 let v soukromém vlastnictví. Zástupci města kromě jiného zprovoznili historické hodiny, v budoucnu by objekt mohl využívat například Dům dětí a mládeže.

„Město během roku zajistilo digitální zaměření, stavebně historický průzkum, zprovoznění historických hodin a nyní i studii proveditelnosti. Autoři studie navrhují účelně využít Starou radnici nejen městem, ale také Domem dětí a mládeže a Střední odbornou školou ekologickou a potravinářskou, která s komplexem budov přímo sousedí,“ uvedla v tiskové zprávě Mariana Havelková, referentka infocentra Veselí nad Lužnicí.

Loni na podzim projektant s architektem dokončili Studii proveditelnosti. Ta potvrdila a navrhla opravu objektu tak, aby respektovala statut kulturní památky se zachováním historických částí, a zároveň byl objekt účelně využit třemi subjekty.

Město jako takové by mělo využít pouze přízemí přední části komplexu. Tam má být dominantou slavnostní síň s provozním zázemím, městské infocentrum a kavárna, která by mohla mít přesah do slavnostní síně.

„Návrh provozu Domu dětí a mládeže je alokován do prvního a druhého patra přední části budovy. Klubovny pro jednotlivé zájmové kroužky pak mají v prvním patře přesah do střední částí komplexu budov,“ uvedla Havelková.

„Přemístěním domu dětí a mládeže, který aktuálně sídlí v budově mateřské školy, se městu uvolní prostory a rozšíří tolik potřebou kapacitu o nová volná místa pro děti,“ doplnil starosta Vít Rada

Se Starou radnicí sousedí střední škola. Ta by využila střední a zadní část komplexu budov, tyto prostory by se napojily objekt školy.

„Škola by z komplexu Staré radnice získala sklepní prostory pro výuku pivovarnictví, v patře pak knihovnu a studovnu se zázemím. Původně zamýšlené rozšíření internátu školy není reálné, především z pohledu potřeb vyšší kapacity, než Stará radnice nabízí,“ dodala Havelková.

Město nyní řeší společnou investici s Jihočeským krajem. Odhad je 90 milionů korun. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytlo Město Veselí nad Lužnicí

Štítky veselí nad lužnicí, radnice, investice, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské město koupilo Starou radnici. Využijí ji studenti, vznikne tam i kavárna  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.