Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Českých Budějovicích vznikne nová čtvrť. Nabídne byty i domov pro seniory

Rozsáhlou investici nedaleko centra Českých Budějovic chystá vedení Jihočeského kraje. Mezi ulicemi G. Svobody a B. Němcové mají vzniknout domov pro seniory, bytový dům či sociální služby. Výstavba by mohla začít už příští rok, předběžný odhad investice je zhruba jedna miliarda korun.

Nová čtvrť má vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic

Nová čtvrť by mohla už za pár let vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic. Jihočeský kraj pokračuje v přípravě projektu, který má proměnit bývalý areál nemocnice. V souvislosti se záměrem vznikla akciová společnost Nová Linecká čtvrť. Ta se...

Na dnešní tiskové konferenci o projektu informovali hejtman Martin Kuba a náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (oba ODS). 

„Minulým politickým reprezentacím jsem vyčítal, že se vždy ukáže obrázek a pak se nic neděje. Proto se dnes potkáváme, abychom ukázali, že na projektu pracujeme a posouváme ho dopředu,“ řekl hejtman.

Jihočeský kraj aktuálně řeší dolní areál nemocnice, který se nachází mezi ulicemi G. Svobody a B. Němcové. V polovině ho rozděluje budova, kde byla v minulosti psychiatrie. Právě odtud směrem do centra má nový projekt vzniknout ve své první fázi. 

„Některé budovy jsou již vyklizeny, což platí právě pro tu spodní část směrem do centra města,“ vysvětlil hejtman. 

Ten zároveň popsal, co všechno by v této části mělo vzniknout. Projekt zahrnuje několik budov. Směrem do ulice B. Němcové se stávající dům promění na domov pro seniory, kde bude 70 nových lůžek. Domov pro seniory se 29 lůžky vznikne v budově, která se nyní nachází nejblíže k nemocnici. Tam budou také kanceláře pro personál.

Nové budou vyrostou směrem do ulice G. Svobody, tam budou bytový dům a sociální služby se 72 byty a 108 lůžky. Kromě bazénu se počítá i s dalším zázemím pro regeneraci klientů s neurodegenerativními nemocemi. 

Vůbec nejblíže k centru Českých Budějovic architekti navrhli bytový dům a služby pro děti, v tomto objektu se počítá se 37 byty. Chybět nebude ani podzemní parkoviště. 

Mapa toho, jak by měl areál v budoucnu vypadat. 

Pravomocné stavební povolení by hejtmanství mělo získat letos na podzim. „Příští rok bychom pak mohli začít realizovat celou stavbu,“ dodal hejtman.

Pokud by se časem zhoršil zdravotní stav zhoršil těch, kteří budou nové bydlení využívat, mohou se jen v areálu přesunout do dvou jiných objektů. Půjde o již zmíněné domovy pro seniory zaměřené na neurodegenerativní nemoci, jako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, vysvětlila náměstkyně Lucie Kozlová.

„Senioři tak stále zůstanou ve stejném prostředí. Pokud budou soběstační, ale už třeba nebudou mít sílu na to, aby si domácnost úplně udržovali nebo si uvařili, budou moci v bytovém domě využít sociální služby," popsala.

Dodala, že projekt také pomůže řešit problém nedostatku míst v domovech pro seniory a zařízeních podobného typu v Českých Budějovicích. „Ve městě je nyní přetlak 80 akutních žádostí o umístění seniorů. A to se bavíme jen o akutních žádostech," upozornila Kozlová.

Připomněla, že architekti celý projekt navrhují ve spolupráci s řediteli různých domovů pro seniory a podobných zařízení. „Aby celý ten provoz fungoval, mají architekti k ruce pracovníky, kteří se v provozech pohybují. To je zásadní,“ dodala. Součástí komplexu bude také bytový dům pro profese, kterých je nedostatek. 

Odhad investice je zatím velmi hrubý, podle hejtmana Martina Kuby jde o jednu miliardu korun. Hejtmanství je připravené projekt financovat, ale bude si chtít sáhnout na některé dotační tituly, ubezpečil Kuba. 

Ve druhé části dolního areálu českobudějovické nemocnice pak vznikne bytová čtvrť. Stane se tak ale až ve chvíli, kdy tam lékařské obory ukončí provoz, což by mělo být v roce 2025.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš, Vizualizace poskytl Jihočeský kraj

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, linecká čtvrť, bydlení, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích vznikne nová čtvrť. Nabídne byty i domov pro seniory  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.