Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemědělci budou opět protestovat. Traktory pojedou na hraniční přechod

Jihočeští zemědělci chystají na středu 20. března další protestní akci. Na silnice opět vyrazí několik kolon, které zamíří mimo jiné na hraniční přechod Strážný. Do akce se má zapojit zhruba 300 kusů zemědělské techniky.

O akci informovala v tiskové zprávě Hana Šťastná, ředitelka jihočeské agrární komory. Protest je naplánovaný na středu 20. března a potrvá od 10:00 do 14:00 hodin. Dotkne se více míst v několika okresech. 

„Předpokládaný celkový „rozměr“ akce je cca 300 kusů techniky a 400 osob rozprostřených do minimálně 8 kolon vozidel a 2 shromáždění osob,“ uvedla Šťastná.

Ze tří okresů - Prachaticka, Strakonicka a Písecka - vyrazí v několika kolonách zhruba 150 vozidel zemědělské techniky. Stroje zamíří k hraničnímu přechodu Strážný na Prachaticku, řidiči proto musí počítat se zdržením.

„Zemědělci z okresu Jindřichův Hradec připravují celkem tří protestní jízdy. Jedna se uskuteční na Třeboňsku, druhá po kruhových objezdech kolem Jindřichova Hradce a třetí skupina si zvolila trasu kolem Dačic,“ informovala Hana Šťastná.

Před areál českobudějovického výstaviště přijely ve čtvrtek desítky traktorů. Také jihočeští zemědělci se dnes zapojili do protestní akce. Na své stroje umístilo nápisy, které kritizují mimo jiné zemědělskou politiku Evropské unie. Před 13....

Zhruba sto traktorů z Českobudějovicka a Českokrumlovska se pak před desátou hodinou shromáždí před hlavní branou výstaviště v Českých Budějovicích.

„Zemědělské podniky z okresu Tábor připravují jízdu agrotechniky v Táboře z kruhového objezdu u Tesca směrem na kruhový objezd na Sídlišti nad Lužnicí po silnici č. 3 Soběslavská plus shromáždění několika desítek osob u táborského Zahradního centra,“ uvedla Šťastná.

Podle agrární komory je cílem upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni.

Akce se koná den před summitem premiérů Evropské unie. Ve středu budou protestovat zemědělci i v dalších zemích. 

„Naši zemědělci chtějí pracovat, chtějí pečovat o krajinu a chtějí vyrábět kvalitní a bezpečné potraviny. Sami nejlépe vědí, že jsou potřeba na poli a ve stájích. Zároveň ale vědí, že pokud se hlasitě neozvou, bude je Evropská unie i česká vláda nadále přehlížet. Proto jsme společně s dalšími nevládními zemědělskými organizacemi vyzvali všechny zemědělce bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření nebo členství v nějakém profesním uskupení, aby se připojili k masivní evropské akci 20. března. Je to zároveň příležitost upozornit na jejich problémy způsobené zemědělskou politikou Evropské unie i na národní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, zemědělci, protest, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci budou opět protestovat. Traktory pojedou na hraniční přechod  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.