Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Čech byly překonané teplotní rekordy, v Č. Budějovicích bylo 26,6 stupně

Na jihu Čech byly překonané nejvyšší teploty pro včerejšek na všech stanicích s dlouhodobým měřením, na některých místech padly rekordy staré několik desetiletí. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích. Meteorologové tam naměřili 26,6 stupně Celsia, dosavadní nejvyšší teplota pro tento den z roku 1939 byla nižší o jeden stupeň. Řekla to Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přes 25 stupňů bylo ve Strakonicích a ve Vráži u Písku, kde byla shodně překonaná dosavadní maxima z roku 1961. Ve Strakonicích bylo 25,6 stupně Celsia a ve Vráži jen o dvě desetiny méně.

Teplotní rekordy v tomto kraji včera měly všechny meteorologické stanice, které měří 30 a víc let. Nové maximum má například také šumavská Kvilda-Perla ležící v mrazové kotlině. Včera tam naměřili 20,3 stupně Celsia, o 3,4 stupně víc než v roce 2020.

Ještě tepleji by v Jihočeském kraji mělo být v neděli, kdy by se nejvyšší denní teploty mohly pohybovat mezi 25 až 28 stupni Celsia, na horách do 24 stupňů.

Otázkou ovšem zůstává, co s tím udělá saharský prach, protože ten by k nám podle nejnovějších předpovědí měl dorazit zítra (v neděli), spíš někdy v odpoledních hodinách," uvedla Uhlíková. Teplé počasí by podle předpovědi mělo být i v pondělí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky počasí, rekord, jihočeský kraj, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech byly překonané teplotní rekordy, v Č. Budějovicích bylo 26,6 stupně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.