Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Podomní prodej postupně mizí, občas se objeví výjimky

V uplynulých letech postupně klesá počet případů podomního prodeje. Například v Českých Budějovicích ho zakazuje vyhláška, i proto evidují zástupci města jen minimum podobných událostí.

K jednomu takovému případu došlo před několika měsíci na sídlišti Máj. Do panelového domu měla přijít žena s nabídkou internetového připojení. 

„Slyšel jsem, jak ve dveřích mluví s manželkou nějaká žena, ale bylo mi to podezřelé. Ta žena měla zvonit i na další domácnosti. Řekl jsem jí, že je to tady zakázané, od té doby se už neukázala,“ popisuje obyvatel domu, který si nepřál uvést své jméno.

Incident z konce roku potvrdila pro Budějckou Drbnu také mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková„Případ přišla na služebnu městské policie na sídlišti Máj oznámit třiasedmdesátiletá žena. Událost se měla stát o několik dní dříve, kdy se v jejím panelovém domě měla pohybovat žena - slušně oblečená s notesem v ruce - a zvonit na domovní zvonky,“ popsala Školková.

Žena na zvonění neotevřela, ale kukátkem sledovala dění v chodbě domu. „Žena ze sousedního bytu totiž na zvonění otevřela a spolu s návštěvnicí cosi řešila. Jelikož měla oznamovatelka podezření, že by se mohlo jednat o zakázaný podomní prodej, domnívala se, že šlo o nabídku internetového připojení, rozhodla se událost oznámit, to však až o několik dní později. Strážníci ženě potvrdili, že podomní prodej je nařízením města zakázán a aby se v opakovaném případě neváhala obrátit na linku 156,“ dodala Školková.

Zákaz platí od roku 2019

Budějcké Drbně poskytla komentář i společnost T-Mobile jako jeden z poskytovatelů internetového připojení. Mluvčí Patricie Šedivá zároveň popsala scénář, kdy mohou lidé potkat člověka, který obdobné služby nabízí. 

„Nařízení obcí plně respektujeme a postupujeme v souladu s platnou legislativou. V lokalitě Českých Budějovic operujeme s partnerem. Standardní postup je, že lokalitu - například bytový dům, kde probíhá výstavba či spolupráce na výstavbě optických sítí - navštíví několikrát zástupce, a to může udělat jen na základě souhlasu SVJ (Společenství vlastníků jednotek, pozn. redakce). Před návštěvou musí být na nástěnce či jiném viditelném místě oznámení o návštěvě. Návštěva přímo u zákazníka může proběhnout jen na základě domluvené schůzky,“ sdělila Patricie Šedivá

Od začátku letošního roku strážníci žádný případ podomního prodeje nezaznamenali. V roce 2023 řešily hlídky městské policie zhruba 10 oznámení na podomní prodejce.

„Více případů jsme zaznamenávali před několika lety, kdy se po městě pohybovali zástupci společnosti nabízející levnější energie,“ dodala Školková.

Podomní prodej upravuje Nařízení Statutárního města České Budějovice ze dne 25. 11. 2019. V něm stojí, že se tato činnost zakazuje na celém území města. 

Podomní prodej je prodej zboží či poskytování služeb, popř. jejich zprostředkování, uskutečňované mimo provozovnu formou pochůzky (tj. bez prodejního zařízení anebo s použitím přenosného či neseného prodejního zařízení včetně tašek, zavazadel, závěsných pultů, konstrukcí, tyčí apod., popř. přímo z ruky), při níž je potenciální uživatel zboží či služeb bez předchozí objednávky prodejcem zboží či poskytovatelem služeb vyhledáván z okruhu osob mimo veřejně přístupná místa, zejména obcházením jednotlivých domů, bytů či jiným obdobným způsobem.
Zdroj: Město České Budějovice

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky podomní prodej, vyhláška, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podomní prodej postupně mizí, občas se objeví výjimky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.