Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na stezce ke kostelu se objevil plot. Máme dost výkalů a nepořádku, říká majitelka

Rozhodnutí oplotit si vlastní pozemek vyvolalo vlnu reakcí mezi obyvateli Tábora a okolních obcí. Ti byli zvyklí vyrážet k poutnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Klokotech, řada z nich však nevěděla, že trasa vede přes soukromý pozemek. Kvůli výkalům, nepořádku a projíždějícím vozidlům se nyní majitelé rozhodli plochu oplotit.

Desítky lidí reagovaly na facebookový příspěvek Jiřiny Wallové. „Tak už se nám asi brzy ztratí výhled na Klokotský klášter z této strany,“ uvedla. 

Rychle se přidali i další místní obyvatelé. Ti byli zvyklí tudy vyrážet na procházky směrem k oblíbenékmu kostelu. „Ne ne. Tam byla cesta vždycky. To přece nemůžou změnit. Chodil sem tam už jako klouček a to už pár let je,“ napsal například Miloslav Janků.

Nakonec se rozhodla reagovat i majtelka pozemku, která celou situaci uvedla na pravou míru. Někteří totiž začali spekulovat, zda na pozemku vznikne obchodní dům či nové bydlení. 

„Ano, opravdu jsme si dovolili zaplotit vlastní pozemek, jelikož už máme dost psích výkalů pejskařů z okolí, vjíždění cizích aut na pozemek, úklidu nepořádku (PET lahve, igelit. sáčky, láhve atd.) a kopání míčem do oplocení. Na tuto akci máme samozřejmě Územní souhlas a jedná se jen o oplocení zahrady a nikoliv o výstavbu, jak je zde spekulováno,“ vysvětlila Petra Brtnová

Na pozemek najížděla auta

Podle ní oplocení nebrání ve výhledu na Klokotský klášter. Doplnila, že si mohou lidé novou stezku vyšlapat na vedlejším pozemku. Ten je také soukromý. 

Petra Brtnová poskytal vyjádření i pro Budějckou Drbnu. Znovu zopakovala důvody, proč se rozhodla pozemek oplotit, jedním z nich bylo i několik situací, kdy na plochu najížděly automobily.

„Pokud jsme se ohradili, vždy nám bylo řečeno, že dotyčný neví, že je na cizím pozemku, jelikož není oplocen. Bohužel, jak již zaznělo v jiné reakci, úcta k soukromému vlastnictví se v České republice opravdu nenosí a to, co není oploceno, je v povědomí lidí prostě všech,“ dodala Brtnová. 

Reakce ji překvapily, ne všechny komentáře totiž byly negativní. Řada lidí chápala, že jde o soukromý pozemek. Omluvu nakonec zaslala i autorka samotného příspěvku, který celou diskusi spustil.

„Omlouvám se, ale netušla jsem, že snímek, nad kterým jsem se rozesmutnila z představy, že se jedná o možnou stavební parcelu, vyvolá tuto diskuzi. Nemyslela jsem tím nic zlého, jen mi přišlo líto, že cestička po které jsme chodili na procházky, na poutě, už mizí za plotem. Ale po vašem vyjádření chápu, že to tak muselo dopadnout,“ vzkázala Jiřina Wallová. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Klokoty). Autor: Vlach Pavel

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Klokotech u Tábora je významné poutní místo a součást poutního areálu s klokotským klášterem. Současný barokní areál s kostelem a ambity vznikl v letech 1701 až 1730. Celý komplex je od roku 1958 na seznamu kulturních památek. V roce 2018 byl prohlášen národní kulturní památkou.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytla Petra Brtnová

Štítky tábor, klokoty, pozemek, stezka, plot, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Pokorny

Nevidím jediný důvod, proč by soukromý vlastník měl nést břemeno pseudoobecného zájmu. Ti, co jim to vadí ať se obrátí na příslušného starostu, aby se obec pokusila koupit tento pozemek a následně tam uklízela bordel po veřejnosti a jejich miláčcích. Žádný vlastník není povinen na svůj úkor toto strpět a dělat veřejnosti servis. Paní Brtnová má naprosto pravdu v tom, že dokud tam není plot, tak je to tak nějak po socialisticky všech. Ústava nám říká, že máme právo na soukromé vlastnictví a právo na jeho ochranu, takže neustále se měnící zákony a vyhlášky, pokud toto právo omezují, tak je možno je ignorovat. V tomto případě paní oplocením nikomu nezamezila dostat se z bodu A do bodu B, takže o veřejném zájmu ve smyslu zákona nemůže být řeč.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 09:27Odpovědět

Peter Blažej

Vámi citované ust. § 72 zákona č. 183/2006 Sb. platí jen do 30.06.2024 v rámci přechodného ust. k novému stavebnímu zákonu 283/2021 Sb. Jinak je to § 171 a násl. nového SZ. Ve vybraných případech stejně potřebujete vyjádření odboru kultury (ochránná pásma NKP či památkových rezervací) či životního prostředí (plocení pozemků v nezastavitelných plochách k.ú. dle ÚP).

Středa, 10. dubna 2024, 17:37Odpovědět

Josef Šátava

Zkuste si přečíst stavební zákon paragraf 79 odstavec 2 písmeno f

Středa, 10. dubna 2024, 16:24Odpovědět

Pavel Petr

na tom, že si oplotím vlastní majetek není nic mimořádého.

Středa, 10. dubna 2024, 16:07Odpovědět

Jiří

Pohyb v přírodě přispívá k upevňování zdraví. Prodloužení výletní trasy má tak i pozitivní význam.

Středa, 10. dubna 2024, 14:01Odpovědět

Mira Glőckner

Vůbec se majitelům nedivím, lidi jsou čím dál větší dobytci. Bohužel na to vždycky nejvíc doplatí ti slušní.

Středa, 10. dubna 2024, 13:51Odpovědět

Stanislav Tomas

Právo hnát stádo přes cizí pozemek platilo už ve starém Římě. Ještě nedávno u nás platilo, že nesměla být cesta po soukromém pozemku zrušena, pokud byla používána více než 10 let

Středa, 10. dubna 2024, 13:31Odpovědět

Ladislav Strnad

Cesta je poněkud jiná věc, než vyšlapaná stezka. Jestli jsem tomu dobře rozuměl, jedná se právě o tento případ.

Středa, 10. dubna 2024, 17:31Odpovědět

Josef Šátava

Můžete si koupit pozemek a nechte stádo dělat se si na tom vašem pozemku co se jim zlíbí. Jsem zvědav jak dlouho vás to bude bavit až vám z toho udělají skládku a vy to po nich budete muset uklízet.

Středa, 10. dubna 2024, 16:02Odpovědět

Josef Šátava

Lidi jsou tady ze socialismu zvyklí že mohli chodit všude, vyšlapali si cestičky kudy chtěli a nikdo jim nic neřekl protože ,, Všechno bylo všech" ????. Zvonili klíčema pro kapitalismus a teď se diví že každý pozemek někomu patří a že po cizích pozemcích se nechodí.

Středa, 10. dubna 2024, 12:16Odpovědět

Na stezce ke kostelu se objevil plot. Máme dost výkalů a nepořádku, říká majitelka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.