Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeští záchranáři občas vozí české pacienty do zahraničních nemocnic

Jihočeská záchranná služba v posledních letech v některých případech vozí české pacienty z příhraničních oblastí do rakouských nebo německých nemocnic. Z celokrajského pohledu jde však o velmi výjimečný jev. Tuto možnost občas využívají záchranáři pro oblasti Českých Velenic na Jindřichohradecku a Vimperku na Prachaticku. Řekla to mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

V některých případech nám to může usnadnit situaci, ale stává se to zřídkakdy," uvedla. Nejvíc se to týká Českých Velenic. Jde o město, které leží na hranicích s Rakouskem a navazuje na něj Gmünd. České Velenice patří mezi periferie jihočeského kraje nejen z pohledu geografického, ale také v otázce služeb.

„Nejbližší nemocnice je v Jindřichově Hradci nebo v Českých Budějovicích, ale cesta do obou zdravotnických zařízení z Českých Velenic a okolí nějakou dobu trvá," uvedla. V obou případech je vzdálenost delší než 50 kilometrů.

Proto se nabízí využít nemocnice v Gmündu. Tamní zdravotnické centrum vzniklo jako aktivita přeshraničního projektu Healthacross for future v programu Interreg. Šlo o první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii. Provoz zahájilo před třemi lety. Jeho cílem je zajistit dostupnost kvalitní lékařské péče v blízkosti místa bydliště.

Kafková uvedla, že ne vždy je rozhodující vzdálenost nejbližší nemocnice. „Důležitější bývá diagnóza. Pokud jedeme k pacientovi s infarktem myokardu, poputuje i z Českých Velenic do Českých Budějovic, protože ve zdejší nemocnici je špičkové kardiocentrum, které mu nabídne odpovídající péči. Rozhoduje tedy i to, v jaké nemocnici je dané odborné pracoviště," řekla.

Jihočeská záchranná služba loni ošetřila 67 573 pacientů. Je to téměř přibližně o 3 000 méně než v roce 2022. Meziročně klesl i počet výjezdů, kterých bylo loni 83 940. O rok dříve šlo o 86 524 výjezdů. „Stále platí, že nejčastějšími výjezdy jsou indikace z okruhu interních onemocnění, kdy dochází ke zhoršení stavu stávajícího onemocnění zpravidla u starších pacientů," uvedla mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rakousko, Německo, EU, zdraví, nemocnice, záchranná, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští záchranáři občas vozí české pacienty do zahraničních nemocnic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.