Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V několika obcích si lidé zopakují volby, v Brodci na Lounsku nikdo nekandiduje

V několika obcích v Česku si lidé 22. června zopakují komunální volby. Třeba v Brodci na Lounsku se ale opět nenašel nikdo, kdo by měl zájem kandidovat. ČTK to zjistila od představitelů radnic. Volby se v obcích konají znovu kvůli rozpadu vedení obcí nebo poklesu počtu zastupitelů pod zákonem stanovené množství. Včera skončila lhůta pro podání kandidátních listin.

V Brodci se měly uskutečnit dodatečné volby, protože se tam kvůli nezájmu o kandidaturu nekonaly řádné volby v září 2022 ani v dalších termínech. Ani v novém termínu v červnu obyvatelé Brodce k urně nepůjdou, protože znovu nikdo nekandiduje. Řekl mluvčí lounské radnice Marcel Mihalik. Obec tak dál zůstane bez vlastního vedení a část agendy pro ni bude jako v uplynulých měsících zajišťovat Městský úřad v Lounech.

Nové volby po rozpadu zastupitelstev nebo snížení počtu zastupitelů mají být v obcích Buková v okrese Plzeň-jih, Dlouhý Újezd na Tachovsku, Charvatce na Mladoboleslavsku, Kovčín na Klatovsku, Plchov na Kladensku, Pochvalov na Rakovnicku, Stožec na Prachaticku a Vyšehoří na Šumpersku. V některých se uskuteční nové hlasování po řádných volbách již poněkolikáté.

Například v Bukové na jižním Plzeňsku, obci s 240 obyvateli, se řádné komunální volby v roce 2022 nekonaly, protože nikdo nepodal kandidátku. K volbám pak šli voliči loni v lednu, sedmičlenné zastupitelstvo se ale poté rozpadlo. Další volby se konaly v prosinci. Počet zastupitelů však následně klesl pod nejnižší zákonem danou úroveň, která činí pět lidí.

„Teď jsou podané kandidátní listiny, a není jedna," řekla tajemnice pověřeného městského úřadu v Přešticích Zdeňka Alblová. Konkrétní počet neuvedla.

V Kovčíně na Klatovsku s 90 obyvateli je podaná jedna nezávislá kandidátka, kterou sestavila současná starostka Lenka Dragonari. I tam klesl počet členů zastupitelstva pod nejnižší úroveň. Jeden se odstěhoval a další odstoupili kvůli sporům. Hlavním tématem obce je podle starostky boj proti možnému vzniku úložiště jaderného odpadu. V Dlouhém Újezdu na Tachovsku s 355 obyvateli jsou dvě kandidátky nezávislých sdružení, řekl Aleš Dokoupil z pověřeného úřadu v Tachově. Část zastupitelů podle něj odstoupila, a zbyli tak jen čtyři.

Volby by se měly 22. června konat také v Plchově na Kladensku a Charvatcích na Mladoboleslavsku, v obou obcích bylo podáno po dvou kandidátkách, řekly vedoucí správního odboru slánské radnice Alena Burešová a mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková. Nové zastupitele budou vybírat i lidé v Pochvalově na Rakovnicku, utká se tam šest samostatných kandidátů, zjistila ČTK na radnici v Novém Strašecí.

Ve Vyšehoří na Šumpersku se zhruba 280 obyvateli se nové volby konají kvůli rozpadu zastupitelstva. Zúčastní se jich devět nezávislých kandidátů. ČTK to řekla Jitka Sekaninová z radnice v Zábřehu na Šumpersku. Zastupitelstvo se rozpadlo na konci února, když se mandátu vzdala starostka i další zástupci obce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, jihočeský kraj, obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V několika obcích si lidé zopakují volby, v Brodci na Lounsku nikdo nekandiduje  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.