Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Turisté na jihu Čech si čím dál víc půjčují elektrokola, méně klasická kola

Turisté na jihu Čech si čím dál víc půjčují elektrokola. Poměr výpůjček u společnosti Lipno Servis je 80:20 pro elektrokola, klasická už nakupovat nehodlá. Lidé si dopředu zamlouvají kola hlavně na červencové svátky. Podle provozovatelů nejsou žádné dny zaplněné. Zato vodáci si už rezervovali na některé termíny přes 90 procent lodí. Největší zájem je o poslední týden v červnu, červencové svátky a přelom července a srpna. Vyplývá to z ankety ČTK.

Firma Lipno Servis pro letošní sezonu chce pořídit 30 elektrokol, klasická kola už nakupovat nebude. „Vidíme narůstající zájem o elektrokola. Nejvíce si lidé půjčují kola samozřejmě o letních prázdninách, ale nemáme teď nějaký termín zcela zaplněný. Hodně plné bývají ale dny při akci Lipno Sport Fest v srpnu,“ řekl mluvčí firmy Jiří Gruntorád. Půjčení elektrokola na den stojí 1 135 Kč a klasického kola 595 Kč. Pro letošní rok zdražovali o osm až deset korun.

Půjčovna Kolosvět Třeboň nakoupila 15 nových elektrokol, teď jich má 40 z celkových 80. „Sledujeme stále se zvyšující zájem o elektrokola, které se víc půjčují mimo sezonu, během sezony spíš klasická kola. Ale poměr se vyrovnal, dříve to bylo 30:70 pro klasická kola,“ řekla Veronika Hrabalová, ředitelka společnosti Lipno Centrum, která provozuje osm půjčoven, včetně té v Třeboni. Celkový zájem o půjčování kol podle ní klesá od roku 2019, protože během covidu si mnoho lidí pořídilo vlastní bicykl. „Loni jsme nezdražovali, ale letos navýšíme ceníky o pět až osm procent, protože rostly ceny energií, náhradních dílů a konečně samotných kol,“ řekla Hrabalová. Turisté si příliš dopředu kola nezamlouvají, půjčují si je až podle počasí. Ale rezervace dělají na červencové svátky.

Firma Ingetour, která provozuje půjčovnu lodí a čtyři kempy na Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova, má rezervace na lodě a na chatky, místa v kempech nebo ubytovnách zaplněné z 90 procent na přelom června a července. „Poptávka je srovnatelná s loňským rokem, lze mluvit o menším nárůstu. Ve srovnání s dobou před covidem rozdíl nevidím. My půjčujeme nadšencům dokonce v zimě, pravidelně to začíná od dubna v jednotkách, nejvíce v červnu, protože startují školní kurzy. U nich je zájem vyšší o deset procent oproti loňsku,“ řekl manažer půjčovny Jan Straka. Loni zdražili o pět až deset procent, letos o pět procent. Výletníci si více půjčují rafty, školy upřednostňují kánoe. Průměrná cena výpůjčky raftu na den včetně vybavení a svozu lodí je 1000 – 1500 Kč, kánoe 500 Kč.

„Obsazenost je větší než loni, na poslední červnový školní týden máme zarezervováno skoro vše. Dalšími exponovanými termíny jsou červencové svátky a přelom července a srpna,“ řekl provozovatel půjčovny Ka-servis z Boršova nad Vltavou Jakub Litvan. Dodal, že v květnu a červnu půjčují hlavně nafukovací čluny, v červnu kánoe a v červenci a srpnu převládají rafty. Loni zdražili o 50 korun, letos o deset až 20 korun. Investovali do vybavení pro děti, do vest a odlehčených pádel 250.000 Kč. A pak ještě opravovali budovu v Boršově nad Vltavou za zhruba 300.000 Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na jihu Čech si čím dál víc půjčují elektrokola, méně klasická kola  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.