Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Podobu nové školky pro více než 90 dětí určila ve Vimperku architektonická soutěž

Jako první město v porevoluční historii Jihočeského kraje se Vimperk na Prachaticku rozhodl vybrat podobu nové mateřské školky pomocí architektonické soutěže. Netradiční nápad se setkal s vřelým přijetím a do soutěže se přihlásilo 70 účastníků z několika evropských zemí. Komise za vítěze vybrala návrh od švýcarského ateliéru Amont. Školka za 80 milionů je určena pro více než 90 dětí.

Nová mateřská školka bude ve Vimperku umístěna vedle sportovního areálu u zimního stadionu. Její výstavbou chtěli zástupci města reagovat na nedostačující kapacitu vimperských školek a na neustále se vyvíjející kritéria pro stavby určené k předškolnímu vzdělávání.

“Z toho důvodu jsme přistoupili k vyhlášení architektonické soutěže a byli jsme velmi mile překvapení počtem došlých soutěžních návrhů. Nyní budeme jednat s oceněnými týmy o dalším postupu, tak abychom získali projekt a do roku 2026 mohli začít se stavbou,“ přiblížila starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

Líbí se vám návrh nové školky ve Vimperku?

Celkem hlasovalo95 čtenářů

Předpokládá také, že alespoň na část nákladů na zpracování projektové dokumentace a samotnou stavbu získá město z dotací. Celkové náklady pak vedení města odhaduje na 82 milionů.

Ve Vimperku jsou nyní dvě mateřské školy. Mateřská škola Vimperk v Klostermannově ulici má kapacitu 196 dětí a mateřská škola 1. máje se dokáže postarat o 80 dětí. „Menší z našich školek nemá zcela vyhovující prostory a její kapacita se tak bude v budoucnu zmenšovat,“ uvedla starostka s tím, že novou školku, která pojme přibližně 96 dětí město opravdu potřebuje.

Soutěž město vypsalo jako otevřenou a zúčastnilo se jí celkem 70 ateliérů z řady evropských zemí. Zvítězil návrh od švýcarského ateliéru Amont. Jeho autorem je architekt Logan Amont. Na druhém místě skončil návrh studia CollColl / Bauhanz a na třetím ateliéru AXXI. Dále byly vyplaceny tři odměny pro návrhy architektky Lenky Iľové a studií Monom Works a a Grimm Architekti.

Podané návrhy hodnotila porota složená ze zástupců města a nezávislých odborníků. „Šlo o vůbec první architektonickou soutěž na školku v Jihočeském kraji od roku 1989 a soutěž zatím zcela naplnila naše očekávání v možnosti vybrat si kvalitní řešení, které jsme hodnotili jak z architektonického, tak technického, provozního a krajinářského hlediska,“ vyjádřil se k soutěži městský architekt René Dlesk.

Další budějovická školka projde rekonstrukcí

V těchto dnech začíná rekonstrukce další českobudějovické školky – MŠ Větrná na Máji, kde dojde ke snížení energetické náročnosti sedmi budov.

Porota považuje za hlavní kvalitu vybraného návrhu jeho ucelené urbanistické, architektonické, technické a krajinářské řešení, které přiměřeným způsobem odpovídá na zadání a požadavky města. Školka nabídne čtyři třidy po 24 dětí.

Porotci na projektu vyzdvihují zejména použité materiály odpovídají požadavkům na estetické i funkční řešení dřevostavby, které se ve dvou odlišných formách propisuje v exteriéru a interiéru stavby. Tento základní koncept doplňují oplechované střešní světlíky a textilní markýzy. Zelená střecha navíc umožňuje umístění fotovoltaických panelů.

Město Vimperk na přípravě soutěže spolupracovalo s Českou komorou architektů a platformou CBArchitektura, která letos dostala prestižní cenu za výjimečný počin České ceny za architekturu. Zároveň požádalo o dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj, která by měla pokrýt polovinu soutěžních cen.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier Amont

Štítky mateřská škola, školka, Vimperk, architektonická soutěž, vítěz, Atelier Amont

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podobu nové školky pro více než 90 dětí určila ve Vimperku architektonická soutěž  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.