Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Vysoké teploty a dlouhé sucho. Hasiči na jihu Čech řešili první zářijový požár suché trávy

Předpovědi meteorologů se vyplnily a dlouhodobé sucho si již vyžádalo první požár. V úterý 3. září museli jihočeští hasiči řešit požár spojený s dlouhodobým suchem. Došlo k němu u Moravče, kde vzplanul suchý trávník. I přes ideální podmínky pro rychlé rozšíření požáru se hasičům podařilo oheň rychle zkrotit.

Vysoké teploty a sucho jsou ideální kombinací pro požáry v přírodě. To se potvrdilo i včera, kdy jihočeští hasiči museli řešit odpolední požár trávy u Moravče.

„I přesto, že travnatá plocha byla v místě požáru velmi vyschlá a foukal vítr, který může šíření požáru silně uspíšit a zkomplikovat tak jeho uhašení, podařilo se zasahujícím hasičům oheň bez větších komplikací rychle zneškodnit,“ popsala okolnosti zásahu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na území téměř celé České republiky dlouhodobě přetrvává zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Tato situace navíc pokračuje i na začátku září, což je z dlouhodobého hlediska neobvyklé. Nejdramatičtější situace je nyní na jihu Moravy. Na jihu Čech je riziko střední a středně vysoké. V příštích dnech se má situace navíc nadále zhoršovat.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe je současná situace neobvyklá zejména tím, jak dlouhé je nepřetržité období s vysokým požárním rizikem. Navíc se podle něj jedná o část roku, v níž takto příznivé podmínky pro šíření požáru nejsou zcela běžným jevem. Riziko pak potvrdil také Český hydrometeorologický ústav, podle kterého se bude riziko požáru na území Jihočeského kraje v následujících dnech nadále zvyšovat.

„Díky deštivému jaru a průměrnému létu máme relativně bujnou sezonní vegetaci v podrostu, například v podobě trav. Ty nyní dozrály a uschly nebo začínají usychat,“ řekl Trnka. Podle něj také několik týdnů po sobě pršelo jen málo, a drobné spadané větve a uschlé byliny jsou suché.

Jeho slova potvrzuje i Matějů. „Léto bylo příznivé a krátká období sucha vždy střídal déšť, který přírodu ochladil. Současná situace je ale dost jiná, sucho už trvá dlouho a riziko požárů tak stoupá. Apelujeme proto na lidi, aby se vyhnuli manipulaci s otevřeným ohněm a dobře si rozmysleli, zda je vhodné v tomto počasí opékat buřty nebo pálit něco na zahradě,“ sdělila.

Významně se riziko zvýšilo v posledním týdnu, kdy v Česku pršelo jen málo a lokálně, a teploty často přesahovaly na většině území 30 stupňů. Podobné horké a suché počasí má trvat ještě několik dnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, požár, počasí, sucho

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké teploty a dlouhé sucho. Hasiči na jihu Čech řešili první zářijový požár suché trávy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.