Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Emeritní primář českobudějovické nemocnice Ladislav Šabata byl oceněn za svůj přínos nukleární medicíně

Zástupci České společnosti nukleární medicíny slavnostně ocenili emeritního primáře Ladislava Šabatu. Českobudějovické oddělení nukleární medicíny vedl mezi roky 1996 až 2013.

„MUDr. Ladislav Šabata patří k výrazným osobnostem českobudějovické nemocnice. Velmi se zasloužil o rozvoj nukleární medicíny na celorepublikové úrovni, a to díky své pracovitosti, nadšení pro obor a technologický pokrok. I díky jemu se naše Oddělení nukleární medicíny řadí k top pracovištím v rámci České republiky. Za to vše bych mu chtěl jménem naší nemocnice poděkovat,“ uvedl generální ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Nukleární medicína je obor, který se zabývá diagnostikou léčbou pomocí radioaktivních látek, běžně nazývaných jako radiofarmaka. Jedná se o relativně nový lékařský obor, jehož̌ počátky sahají do druhé poloviny 20. století. Radiofarmaka se do těla vpravují injekčně̌, inhalačně i polknutím. Diagnostická́ vyšetření pak mohou být laboratorní či zobrazovací́. Jsou neinvazivní, bezpečná a typicky spojena jen s nízkou radiační zátěží.

Nemocnice České Budějovice dokončila rekonstrukci pavilonu CH, trvala tři roky a stála více než dvě miliardy

Nemocnice České Budějovice otevřela dokončený pavilon CH. Úspěšně tak završila druhou a zároveň poslední část jeho rozšíření a rekonstrukce. Práce na pavilonu začaly v říjnu 2022 a skončily letos v srpnu. Vzniklo šest operačních sálů, jednotka...

Počátky oddělení nukleární medicíny v Nemocnici České Budějovice sahají až do roku 1970. Oddělení se tak řadí k nejstarším svého druhu. Prvním primářem byl Jiří Brož. Ten odešel do důchodu v roce 1996 a nahradil ho právě Ladislav Šabata, který ve funkci setrval až do roku 2013, kdy taktéž odešel do důchodu.

„Jsem velice rád, že odborná společnost ocenila zásluhy mého předchůdce a kolegy MUDr. Ladislava Šabaty. I přes svůj důchodový věk je nukleární medicíně stále věrný. Své bohaté zkušenosti a hluboké znalosti s chutí a elánem sobě vlastním předává jak novým kolegům na našem oddělení, tak i studentům Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. K ocenění mu upřímně gratuluji a děkuji mu, že se po jeho boku můžeme stále rozvíjet,“ řekl současný primář Oddělení nukleární medicíny Vojtěch Kratochvíl.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, české budějovice, Ladislav Šabata, ocenění, nukleární medicína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emeritní primář českobudějovické nemocnice Ladislav Šabata byl oceněn za svůj přínos nukleární medicíně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.