Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nemocnice České Budějovice dokončila rekonstrukci pavilonu CH, trvala tři roky a stála více než dvě miliardy

Nemocnice České Budějovice otevřela dokončený pavilon CH. Úspěšně tak završila druhou a zároveň poslední část jeho rozšíření a rekonstrukce. Práce na pavilonu začaly v říjnu 2022 a skončily letos v srpnu. Vzniklo šest operačních sálů, jednotka poanestetické péče, nové lůžkové oddělení anesteziologie a resuscitace (ARO). Pavilon je vybaven nejmodernější technologií.

„Při druhé etapě jsme vybudovali šest operačních sálů, dvě lůžkové stanice ARO se čtrnácti lůžky, jednotku intenzivní péče se šestnácti lůžky a tři standardní lůžkové stanice. Na těch se dohromady nachází 96 lůžek. Nová jednotka poanestetické péče má třináct lůžek. Součástí pavilonu je také rozsáhlý ambulantní trakt, rozšířené pracoviště Radiologického oddělení a související technické zázemí,“ popsala nový pavilon mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Rozšíření pavilonu realizovalo za provozu sdružení firem OHLA ŽS a Metrostav DIZ zhruba za 1,1 miliardy korun. Krajský investiční fond podpořil modernizaci nemocničního areálu částkou 200 milionů.

"Do pavilonu CH se začne od příštího týdne stěhovat pavilon C, to bude trvat zhruba šest týdnů. Veřejnost o tom budeme průběžně informovat. Zhruba na období jednoho roku zde najdou útočiště operační sály chirurgie a kardiocentra, protože i pavilon C čeká rekonstrukce. Začít by měla v říjnu. Poté, do konce roku 2025, chceme zcela opustit dolní areál nemocnice," řekl generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Tím bude podle Šnorka dokončen projekt přestavby zahájené již v roce 2013. Jeho cílem je přesun veškerých nemocničních provozů z dolního areálu nemocnice do horního. S vyklizeným dolním areálem bývalé vojenské nemocnice již má své plány Jihočeský kraj. Chce tam vybudovat domov pro seniory nebo prostory pro péči o lidi s neurodegenerativním onemocněním.

Jihočeský kraj na centralizaci českobudějovické nemocnice přispěl během pěti let jednu miliardu korun. "My jako kraj máme výhodu, že nemusíme financovat provoz nemocnic, řada krajů musí přispívat desítky až stovky milionů korun na provoz. Naše nemocnice hospodaří dobře, loňský zisk byl mezi 300 až 400 miliony korun, oni ty peníze dávají do provozu a personálu, a my jako kraj pak přidáváme na investiční akce, když se něco staví,“ řekl hejtman Martin Kuba (ODS).

Přístavba a rekonstrukce pavilonu CH je dosud největší investicí českobudějovické nemocnice. První etapa začala v listopadu 2019, trvala skoro tři roky a stála 1,15 miliardy korun. Dohromady s druhou etapou vzniklo mimo jiné 18 operačních sálů, dvě jednotky poanestetické péče, centrální sterilizace, tři jednotky intenzivní péče včetně ARO, sedm standardních lůžkových stanic a 30 ambulancí. Součástí prostor je i nová angiografie, nová magnetická rezonance, dvě CT v přímé návaznosti na dva nové zákrokové sály a tři rentgenová pracoviště. Pavilon CH by měl sloužit následujících 40 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Soušek, se svolením Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, české budějovice, rekonstrukce, přestavba, pavilon CH, zdravotnictví, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice České Budějovice dokončila rekonstrukci pavilonu CH, trvala tři roky a stála více než dvě miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.