Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

V Táboře rozebírají starý teplárenský komín. Symbol éry spalování dehtu zmizí do měsíce

Společnost C-energy pokračuje v revitalizaci areálu bývalé Teplárny Tábor. Zastaralý provoz se značnými dopady na životní prostředí společnost postupně nahrazuje moderními technologiemi. Ty mají v příštích desetiletích produkovat teplo a elektřinu za dostupné ceny.

Za necelé dva roky již byly z areálu bývalé Teplárny Tábor odstraněny staré nádrže na mazut, objekty palivového a popílkového hospodářství, chladicí věže a kotel na spalování dehtu. V nejbližších týdnech bude postupně rozebrán také teplárenský komín a bude dokončena likvidace kotlů na hnědé uhlí, topný olej nebo hnědouhelný dehet.

„Jde o další milník při budování moderní energetické infrastruktury na Táborsku. Během příštích týdnů odstraníme starý komín i kotle, které jsou posledními symboly zastaralé energetiky 20. století v souměstí Tábor – Sezimovo Ústí – Planá nad Lužnicí,“ uvedl Ivo Nejdl, jednatel společnosti C-energy.

Náklady na odstranění komína jsou necelé čtyři miliony korun. „Komín postupně rozebíráme jakoby řádek po řádku odshora dolů. Trvat to bude přibližně měsíc, ale záleží na počasí, jde totiž o výškové práce. Zároveň dokončíme likvidaci kotlů na hnědé uhlí, topný olej nebo hnědouhelný dehet,“ upřesnil mluvčí firmy Miroslav Beneš.

Likvidace ekologické zátěže je součástí rozsáhlého projektu na modernizaci celého energetického zdroje v Táboře. Po připojení vysokokapacitního plynovodu zde byla letos zprovozněna vedle elektrokotle také kogenerační jednotka o výkonu převyšujícím 11 MW, která slouží pro vysoce účinnou kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie.

„Na místě teplárny budujeme moderní energetický zdroj, který ve špičkách spotřeby během velmi chladných dní pomůže posílit výkon v táborském systému centrálního zásobování teplem. Zároveň je ale zdroj základem nové lokální distribuční soustavy, která dodá nízkoemisní energii firemním klientům a pomůže jim tak naplňovat jejich dekarbonizační cíle,“ nastínil Nejdl budoucí využití energetického zdroje.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Teplárny Tábor, a.s.

Štítky teplárna, tábor, energie, komín, rozebírání, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře rozebírají starý teplárenský komín. Symbol éry spalování dehtu zmizí do měsíce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.