Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějcký Budvar může i nadále používat ochrannou známku Budweiser ve Velké Británii

Společnosti Anheuser-Busch a Budějovický Budvar mohou i nadále pokračovat v používání názvu Budweiser ve Velké Británii. Vyplývá to ze čtvrtečního rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

„Spotřebitelé ve Spojeném království jasně vnímají rozdílnost mezi pivy společnosti Budvar a pivy společnosti Anheuser-Busch,“ píše se v rozsudku.

Český Budvar je na britském trhu aktivní od roku 1973, zatímco americký Anheuser-Busch je v této zemi zastoupen od roku 1974. Anheuser- Busch podal v roce 1979  žádost o zapsání názvu „Budweiser“ jako ochranné známky pro výrobky  „pivo“, ale (světlé horně kvašené pivo) a porter (tmavé horně kvašené pivo)“. O téměř deset let později se český Budvar odhodlal k obdobnému kroku a podal přihlášku k zápisu značky „Budweiser“ jako ochranné známky.

Soudy Velké Británie ale v roce 2000 rozhodly, že oba výrobci piva si mohou tento název uchovat a staly se majiteli této známky.

O pět let později se ale proti tomuto kroku Anheuser-Busch ohradila a podala návrh na neplatnost zápisu v případě Budvaru. Britský odvolací soud se proto obrátil Soudní dvůr Evropské unie s dotazem.

„Soudní dvůr tak konstatoval, že za okolností projednávané věci souběžné poctivé a dlouhodobé užívání obou dotyčných totožných ochranných známek nezasahuje nebo není schopné zasáhnout do základní funkce starší ochranné známky společnosti Anheuser-Busch,“ vysvětlil soud své rozhodnutí. „Není tudíž namístě prohlásit neplatnost pozdější ochranné známky „Budweiser“, zapsané ve Spojeném království ve prospěch společnosti Budvar,“ uvádí se v rozhodnutí.

Autor: Simone Radacicova, Mediafax

Štítky Budějovický Budvar, Velká Británie, ochranná známka, pivo, Soudní dvůr Evropské unie, Anheuser-Busch, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký Budvar může i nadále používat ochrannou známku Budweiser ve Velké Británii  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.