Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějovice připravují novou směrnici pro zadávání veřejných zakázek

Rada města Českých Budějovic se na svém středečním zasedání zabývala návrhem nové směrnice pro zadávání veřejných zakázek. Náměstek primátora a autor návrhu směrnice Kamil Calta (TOP 09) řekl ve čtvrtek novinářům, že smyslem směrnice je učinit zadávání zakázek ještě transparentnějším.

Noví představitelé města tak podle svých slov plní svůj závazek o zprůhlednění zadávání veřejných zakázek. "Směrnice má upravit postup při plánování veřejných zakázek, vyjmenovává kompetence a pravidla pro přípravu nezbytné dokumentace, stanovuje postup při zadávání a týká se i hodnotících kritérií, z nichž důležitou roli hraje odpovědná cena," řekl Calta.

Odpovědnou cenou není podle něj vždy ta nejnižší. "Odpovědnou cenou rozumíme takovou, která nabídne například komplexní servis, vysoké a dlouhodobé záruky či vysoce kvalitní provedení. O tom, že nejnižší cena nemusí být nevýhodnější, svědčí příběh Polska a čínské firmy při stavbě jedné z tamních dálnic. Ta se nakonec Polákům hodně podraží kvůli následným výrazným komplikacím," varuje Calta.

Náměstek Calta poukazuje i na další aspekt nové směrnice. "Přicházíme s informačním listem každé jednotlivé zakázky. Ten bude obsahovat informace od zahájení procesu zadání zakázky přes podpis až po samotnou realizaci projektu. Tím dosáhneme naprosto transparentní kontroly každé veřejné zakázky," dodává Calta.

Úpravy v nové směrnici se týkají i kompetencí při jejich zadávání. "Dosud rozhodoval o zakázkách do 200 tisíc korun vedoucí odboru a do milionu korun náměstek. V novém návrhu by měl mít vedoucí odboru příslušné kompetence do 100 000 korun, do půl milionu náměstek a nad půl milionu bude rozhodovat rada města," uzavírá Calta.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky České Budějovice, veřejná zakázka, TOP 09, Polsko, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice připravují novou směrnici pro zadávání veřejných zakázek  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.