Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice chtějí bránit teplárnu před privatizací

České Budějovice jako majoritní akcionář teplárny chtějí zabránit nepřátelskému převzetí podílu ze strany společnosti Forum Energy. To ve středu řekla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Situace kolem teplárny je podle magistrátu komplikovaná od doby, kdy minoritní podíl v teplárně získala společnost Forum Energy. Ta dle názoru města využívá svých akcionářských práv způsobem, který není zcela konzistentní s řádnou správou společnosti ze strany jejího akcionáře. "Obdobné jednání lze obvykle připisovat snaze o nepřátelské ovládnutí společnosti. Současným výsledkem je komplikované projednávání některých záležitostí na valných hromadách teplárny, což může mít podstatný vliv na chod teplárny jako celku," řekla Welzlová.

Pro českobudějovický region podle magistrátu je zásadní, aby situace v teplárně byla stabilní. "Teplárna má pro fungování regionu a spokojenost občanů zásadní význam. Situace okolo teplárny je proto pro město zásadní prioritou. Město je připraveno z pozice akcionáře teplárny učinit veškerá nezbytná opatření k tomu, aby teplárna dále plnila svou funkci," dodala Welzlová.

Za tím účelem je město připravené využít veškeré právní prostředky, aby eliminovalo případné negativní dopady spojené se stávající situací. "To platí i pro případ, že by skutečnou snahou Forum Energy bylo nepřátelské převzetí teplárny. Ze zkušeností jiných měst je zřejmé, že úplná privatizace podniků základní infrastruktury nevedla vždy ku prospěchu občanů. Mnohdy tomu bylo právě naopak. Této situaci se bude město snažit předejít. K zajištění své právní pozice spojené s vlastnictvím akcií teplárny proto město najalo renomovanou advokátní kancelář BBH," doplnila Welzlová.

Ke stabilizaci situace město dohodlo s Forum Energy několik koordinačních schůzek. "Toto komunikační fórum zatím bohužel nevedlo k věcným dialogům. Zástupci Forum Energy se nechali i prostřednictvím medií slyšet, že nebudou jednat s právníky města. Tato pozice podle města nepomáhá konstruktivnímu řešení. Zapojení právních zástupců je nezbytné s ohledem na požadavek města postupovat s maximální péčí při ochraně svých zájmů v teplárně a zprostředkovaně zájmů teplárny jako takové. Pokud v tomto Forum Energy shledává překážku jakéhokoliv dialogu, jen to podporuje související dohady, zda je cílem Forum Energy dlouhodobá prosperita teplárny anebo Forum Energy ve skutečnosti sleduje spíše jiné, spekulativní cíle," uzavřela Welzlová.

Přesto je město dále připraveno se zástupci Forum Energy jednat na úrovni akcionářů o konstruktivních návrzích, které budou mít prokazatelně pozitivní dopad na činnost teplárny. Základní cílem, který by měli sledovat všichni akcionáři teplárny, je umožnit nerušenou činnost teplárny a její rozvoj v následujících letech na dynamicky se vyvíjejícím energetickém trhu.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky České Budějovice, magistrát, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

richard praskořík

no ze zasvěceného zdroje vím, že teplárna je "vyhospodařená" a bez investic to nepůjde. všechny ty forenzní audity jsou sice hezké, ale zajímavé je to co bude a na to bych upřel pozornost. každopádně je nutno zabránit páchání budoucích škod a je jedno jestli jsou to blažkové, thomové, kořínkové, bouzkové, panochové a další političtí ekvilibristé

Pátek, 23. září 2011, 12:46Odpovědět

Giuliano Giannetti

Právě investice v Teplárně budou velkým tématem - Teplárna si nechala v květnu tohoto roku zpracovat tzv. Studii optimalizace zdrojů, na základě které se plánují investice v řádu miliard korun. Tuto studii vyjma 20 stránkové powerpointové prezentace odmítla akcionářům poskytnout a nyní pouze očekáváme, zda plánované investice proběhnou podobně výhodně jako v minulosti. Pokud by tomu tak bylo, tak se občané města mohou rozloučit s benefity vyplývajícími z případné privatizace, protože tyto akce zadluží městskou teplárnu na desetiletí dopředu a znemožní případnému vlastníkovi jakkoliv výrazně zasáhnout do hospodaření společnosti.

Pátek, 23. září 2011, 10:14Odpovědět

Hawky

Jsem rád, že jste zmínil to podstatné, co zde ještě nezaznělo a to jsou investice. Žádný vlastník soukromé společnosti nebude zbytečně investovat byť jen jednu korunu navíc v rámci investic do např. nových technologií... k tomu má samozřejmě sklony ten, kdo bere z "cizího".

Pátek, 23. září 2011, 10:08Odpovědět

Giuliano Giannetti

Co se týče Liberce vysoké ceny tepla nejsou způsobeny soukromým vlastnictvím, ale technologiemi, které jsou využity pro výrobu a distribuci tepla. Jedná se o to, že teplárna prošla rekonstrukcí v období, kdy se zdálo být výhodné topit zemním plynem. Vzhledem k současné vysoké ceně této suroviny je podobný přechod v Budějovicích z ekonomických a technologických důvodů nemyslitelný - už jenom kvůli tomu, že není vzhledem k ochranným limitům možné uprostřed města postavit vysokotlaké plynové potrubí, které by k tomu bylo potřeba. Druhým faktorem jsou obrovské ztráty tepla, které jsou dané technologií rozvodu tepla, jenž dalé zvyšují její cenu. Liberec a Budějovice proto nelze z tohoto pohledu srovnávat. (http://www.tlib.mvv.cz/O-spolecnosti/Investicni-politika/)

Pátek, 23. září 2011, 10:03Odpovědět

Giuliano Giannetti

Zdravím, dovolte mi stranou Forum Energy situaci kolem případného prodeje komentovat. Obavy z obrovského navýšení cen tepla a srovnání s Libercem považuji za přehnané. Cena tepla je státem regulovaná (http://www.regec.cz/czthranice/clankyinfo/227.html) její výpočet je závislý na reálných nákladech na výrobu tepla plus tzv. přiměřený zisk, který tvoří maximálně zhruba 15% z celkové částky. Paradoxně tak dochází k situaci, kdy úsporně a efektivně hospodářící vlastník dokáže garantovat nižší ceny než město - nevýhodné investice = vyšší cena tepla, výhodné = nižší cena. Nám jako řádnému hospodáři se dlouhodobě rozhodně nevyplatí zvyšovat cenu tepla nad přijatelný rámec - pokud by náklady na zateplení, či na vybudování vlastní kotelny byly výhodnější než cena tepla z městské teplárny, tak bychom dlouhodobě přišli o zákazníky, což není v ničím zájmu.

Pátek, 23. září 2011, 09:54Odpovědět

richard praskořík

PS pro Kaju Brabence - ten článek o Liberci je z roku 2008 a je z pera předsedy SBD - má ten člověk vůbec pravdu a jak je to dnes v Liberci? mimochodem mám pocit že například v č. krumlově stojí aktuálně jeden GJ více jak 600 Kč

Pátek, 23. září 2011, 01:09Odpovědět

richard praskořík

je pravdou, že ne každá privatizace se povedla ale pokud by se to vyhodnotilo prcentuelně co do počtu a objemu, pak jednoznačně převažují a výrazně převažují zdařilé privatizace. abstrahuji od privatizací, kde firma neměla šanci obstát na trhu -nebyl produkt a nový vlastník na to prostě neměl. pozitivní příklad z města - EGE. neumím si představit, jak by bylo možné případnému soukromému majoritnímu vlastníkovi teplárny svazovat ruce cenami na výstupu, když ceny na vstupu mu nikdo negarantuje. regulátorem pak nesporně může být trh a konkurence na něm především. mluví se o dostavbě temelína a o možnosti dodávek tepla pro město, technologicky a nakonec ani finančně není problém změnit v paneláku "kočárkárnu" na plynovou kotelnu. trh sice není všelékem, ale i soukromý vlastník teplárny by si je jistě měl být vědom toho, že odběratele nemá přibité na věčné časy. je pravdou, že na účtech města by mohla přistát taková částka, že by ji ti současní dovedové uměli velmi briskně prohospodařit. přátelskému prodeji minoritnímu vlastníkovi bych se nebál. to co předvedli městští političtí manažeři je dostatečně léčivou vibrací.

Pátek, 23. září 2011, 01:00Odpovědět

Kaja Brabenec

Pokud se bavíme o racionálně uvažujícím a chovajícím se soukromém vlastníkovi, stejně tak můžeme mluvit o osvíceném manažerovi státního podniku (Budvar, ČEZ, Čepro, ČEPS, DIAMO apod.) Soukromý vlastník má zejména na zřeteli maximalizaci zisku, to je racionální chování, zvláště pak u polomonopolu, kterým Teplárna je. Na ošetřené smlouvy a hodné kapitalisty po 20 letech tržního hospodářství opravdu nevěřím. Jste asi přijeli před tejdnem z jiný země nebo nevím. :-)

Čtvrtek, 22. září 2011, 23:34Odpovědět

Libor Matoušek

@Kaja Brabenec - bavíme se o racionálně uvažujícím a chovajícím se soukromém vlastníkovi. Ne spekulantovi. Poté platí myšlenka, kterou jsem uvedl níže.

Čtvrtek, 22. září 2011, 23:08Odpovědět

Hawky

Kájo Brabenče, vše se dá ošetřit v prodejní smlouvě. Musí ale být vůle města ochránit spotřebitele...

Čtvrtek, 22. září 2011, 22:53Odpovědět

Kaja Brabenec

A proč by proboha vlastník zachovával cenu tepla? Cena tepla v Teplárně ČB je tažena dolu politickým tlakem. Za příklad může sloužit Liberec - http://www.petrcerny.eu/?p=32. To, že soukromý vlastník je za každých okolností lepší než stát může v Čechách po privatizacích říkat jenom blázen.

Čtvrtek, 22. září 2011, 22:26Odpovědět

Libor Matoušek

Pokud by skutečně došlo k prodeji (i částečnému) teplárny, tak se velmi bojím jedné věci. Na účet magistrátu by přistála "strašná" suma..... a jak transparentně a efektivně by jí město využilo?????

Čtvrtek, 22. září 2011, 21:52Odpovědět

Libor Matoušek

Stát (město) nemůže být nikdy stejně dobrým hospodářem jako soukromý vlastník. Soukromník udělá z darované koruny více jak jednu korunu. Úředník nikoliv. Nicméně u strategických oborů jakým energetika bezesporu je, je třeba zohlednit především zájmy občanů. Pokud by byla zachována cena tepla a byla garantována smlouvou...., tak proč ne....

Čtvrtek, 22. září 2011, 21:39Odpovědět

richard praskořík

pokud by došlo k přátelskému prodeji nějakého podílu - tak aby například FE získalo majoritu, jaké by to mělo důsledky - ztrátu kontroly nad společností a tak i nad cenotvorbou, ztrátu možnosti umístit "úžasné" manažery politických stran do řídících orgánů, možná zkrácení "specifických" příjmů kasiček stran. na druhé straně jednorázový příjem do městské pokladny - ročně dodává firma několik desítek mil., tohle by mohlo být x násobně více. a co odběratel - občan a firmy? může si majoritní vlastník dovolit vyhnat cenu tepla do nebeských výšin? nejspíše ne protože existují dnes i jiné možnosti a to i pro paneláky - například plyn. ale je tu ještě dostavba temelína a s tím spojené možnosti pro odběratele. osobně bych se nejspíše přikláněl nazvu to k čátečné privatizaci - prodeji novému vlastníku. pro mne je silným argumentem to, že pokud do společnosti vložím vlastní peníze, pak s nimi budu hospodařit velmi efektivně a nevím jestli bych delegoval do představenstva učitela a do DR archeologa. výjimka samozřejmě může existovat :-)))))

Čtvrtek, 22. září 2011, 21:35Odpovědět

richard praskořík

Teplárna je z 80% vlastněna městem a zbytek jsou minoritní akcionáři včetně FE. Položme si otázku zda stát, město a obec jsou těmi ideálními vlastníky. Obecně se ukazuje, že až na výjimky ne.

Čtvrtek, 22. září 2011, 21:18Odpovědět

České Budějovice chtějí bránit teplárnu před privatizací  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.