Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dopravní opatření okolo Skuherského ulice? Obyvatelé nemají kde parkovat, hotel si mne ruce

Obyvatelům Pražského předměstí začíná docházet trpělivost. Město sice na začátku letošního roku slibovalo úpravy komunikací kolem ulice Skuherského, kde jsou problémy s parkováním, místní však asi nečekali, že přinesou spíše více škody než užitku. Zásadní roli totiž hraje Spa Hotel Vita.

„Kostelní ulice bude jednosměrná od ulice Fráni Šrámka. Na jejím konci na ulici Skuherského bude rozjezd aut vpravo a vlevo do jednosměrných částí. Jedna bude směrem k třídě 28. října a druhá směrem k Pražské třídě,“ mluvil o změnách v lednu náměstek primátora Petr Holický. Opatření měla přinést usnadnění parkování v místech, kde desítky aut parkovaly „nelegálně“.

Jenže realita je v oblasti několika kulturních památek jiná. Do Kostelní ulice znovu mohou jezdit autobusy, respektive vozy nad 2,5 tuny. Značka se zákazem vjezdu pro těžší motorová vozidla byla instalována loni v červenci, kdy se stížností uspěli signatáři petice, kteří si stěžovali na hluk. Teď už však v místech není. O kus dál ji nahradila značka se zákazem zastavení a dodatková tabule, kde se povoluje zastavení autobusům od 7:00 do 20:00 a stání osobním vozidlům od 20:30 do 6:30.

Na křižovatce ulic Kostelní a Skuherského se také v minulých dnech nově objevilo i bílé šrafování, které zakazuje parkování v místech, kde se autobusy pravidelně vytáčí. V kombinaci s úsekem pro zastavení autobusů jde o dobrých patnáct parkovacích míst, která se uvolnila Spa Hotelu Vita. Opatření uvedená do provozu tak nejsou v souladu s tvrzením města, že chce usnadnit na Pražském předměstí parkování.

„Navýšení kapacity parkovacích míst je zcela relevantním důvodem, neboť nyní jsou ulice Skuherského a Kostelní v daných úsecích obousměrné a musí při stání vozidla zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 metry pro každý směr jízdy. V současné době není šestimetrový volný průjezd zachován. V případě ‚zjednosměrnění‘ ulice Kostelní i Skuherského je nutné zachovat pouze 3 metry široký volný průjezd, což umožní parkovat vozidlům ‚legálně‘ po obou stranách šíře vozovky,“ stojí v červnové veřejné vyhlášce města.

Město ale obyvatelům Pražského předměstí jednu námitku uznalo. Výhra to však není. Opatření platí na přechodnou dobu s platností dva roky. Skuherského ulice totiž není v nejlepší „kondici“ a její kanalizace je ještě z konce 19. století. Proto dává lhůta interval na realizaci rekonstrukce inženýrských sítí v lokalitě a to v případě zachování přechodného dopravního režimu i po skončení platnosti opatření.

Dům pro seniory má dostatek parkovacích míst. A co hotel?

Na pořadu dne je tak otázka, zda město více nevychází vstříc majiteli Spa Hotelu Vita než obyvatelům Pražského předměstí. Spolek, který se proti krokům magistrátu ohrazuje, má jasno. „Je to alarmující příklad bezkoncepčního, netransparentního a pokryteckého přístupu magistrátu k rozvoji této části města. Stručně vyjádřeno se opatřením sjednává vjezd a bezplatné vyhrazené stání pro autobusy s klienty pro hotel Vita na úkor životního komfortu obyvatel zdejších domů,“ stojí v tiskové zprávě.

Přitom by tomu tak být nemělo. V žádosti z roku 2007, kdy společnost Domus Prachatice s. r. o. komunikovala objekt jako dům pro seniory, je uvedeno, že parkování je řešeno v dostatečné kapacitě uvnitř objektu. I přesto ale Spolek pro Pražské předměstí nabízí řešení, jak vyhovět obyvatelům, tak klientům hotelu. „Jednou z možností je zřídit krátkodobé zastavení autobusů s klienty hotelu ve čtyřproudé ulici Pražská v blízkosti slepého zakončení ulice Skuherského. Tuto zastávku lze zřídit v místě travnatého pásu lemujícího přímo silnici v ul. Pražská v bezprostřední blízkosti hotelu Vita. Další možností by bylo povolit krátkodobé zastavení autobusů s hotelovými hosty na městském parkovišti v ulici 28. října, odkud mohou být zavazadla hostů dopravována lehkým vozidlem do hotelu ve Skuherského ulici,“ je napsáno v prohlášení.

Podobná opatření jsou běžně využívána v zahraničí, kde se ve velké míře nacházejí kulturní památky. Cílem je zamezit jejich ničení v důsledku silného provozu. A podnikatelské zájmy majitelů hotelů? Ty se tím nijak zásadně neomezují...

Jak vnímáte situaci s parkováním na Pražském předměstí?

Celkem hlasovalo473 čtenářů

Foto Jana Duco

Štítky hotel, parkování, dům, Fráňa Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní opatření okolo Skuherského ulice? Obyvatelé nemají kde parkovat, hotel si mne ruce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.