Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pátek se otevře obchvat Vodňan

Ředitelství silnic a dálnic v pátek ukončí uzavírku silnice vedoucí z Písku do Českých Budějovic u Vodňan. Zpožděná oprava šestikilometrového úseku stála více než 150 milionů korun, tedy zhruba o 20 milionů korun více, než bylo plánováno.

„V pátek 5. srpna zhruba v 17 hodin znovu otevřeme průtah Vodňan. Řidiči tak nebudou muset jezdit po nepříjemných a dlouhých objížďkách,“ uvedl David Voráček z Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice.

„Ti, co tudy jezdili, pamatují, že tento úsek vykazoval velké množství poruch. Podle diagnostiky tam byl opravdu velice špatný poklad. V současné době věříme, že zde bude provoz bez problémů po dobu 20 let,“ uvedl Voráček. Stavební práce provedla firma Eurovia.

Rekonstrukce asi šestikilometrového úseku silnice první třídy měla být hotová ještě před koncem června. Oprava se tak protáhla o více než měsíc. Důvodem byly požadavky od města, policie a kraje.

„Jednalo se o navýšení počtu připojovacích a odbočovacích pruhů pro zvýšení bezpečnosti při vyjíždění a zajíždění vozidel,“ uvedl Voráček. Podle něj se kvůli tomu musel přepracovat celý projekt a dva úseky se museli nově přeprojektovat.

Po hlavním tahu z Písku do Českých Budějovic a zpět projede denně 13 až 18 tisíc vozidel, z toho přes tři tisíce nákladních aut. Tak velkou zátěž museli snášet obyvatelé obcí a menších silnic na objízdných trasách. Některé objížďky cestu prodloužily až o 40 kilometrů.

To, že uzavírka končí právě v pátek, nemusí být úplná náhoda. Jihočeský kraj hodně stál o to, aby byla silnice průjezdná do začátku olympiády, protože v Lipně nad Vltavou se otevře park Rio-Lipno a pořadatelé očekávají příjezd tisíců lidí. Uzavírka na jednom z dvou hlavních tahů z Prahy do jižních Čech by výrazně komplikovala cestu k Lipnu.

Po silnici tak mohou jet i ti, kteří v pátek vyrazí do Lipna nad Vltavou na slavnostní otevření olympijského parku Rio-Lipno 2016. Doprava by mohla komplikovat život řidičům obzvláště v Českém Krumlově. Vedle olympijského parku začíná na Krumlovsku festival Hrady CZ. Do Rožmberka nad Vltavou přijede například skupina Kabát a s ní tisíce hudebních fanoušků. Navíc přímo v Krumlově končí Mezinárodní hudební festival vážné hudby. Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda proto požádal řidiče, aby se městu, pokud to bude možné, vyhnuli.

Zdroj ČTK

Štítky silnice, Vodňany, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Písek, Český Krumlov, Eurovia CS, olympijské hry, Jihočeský kraj, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek se otevře obchvat Vodňan  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.