Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kraj smí dokončit soutěž na modernizaci letiště. Do hry se vrací vyloučená společnost Hochtief CZ

Jihočeský kraj může dokončit soutěž na modernizaci letiště v Plané u Českých Budějovic. Rozhodl o tom v úterý Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zamítl rozklad podaný sdružením společností Geosan Group a Habau CZ a potvrdil své dřívější rozhodnutí, že má být do hry vrácen vyloučený uchazeč – společnost Hochtief CZ.

Znamená to však odklad zahájení stavebních prací o přibližně tři čtvrtě roku. Zadávací řízení na poslední fázi modernizace letiště se nyní vrací do stadia, kdy bude posuzována kvalifikace původně vyloučeného uchazeče. Po jeho dokončení budou moci být práce v areálu v Plané zahájeny.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jednoznačně považuji za dobrou zprávu, protože dokončení zadávacího řízení už nestojí nic v cestě. Tedy v případě, že jej prohrávající strana nebude žalovat u soudu,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Podle Stráské by se ale už mohlo „poprvé kopnout“ na přelomu let 2017 a 2018. V rámci nich má na letišti vyrůst nový terminál, doplní se navigační a světelné technologie a v plánu je také zázemí pro hasiče či garáže pro techniku. „Dostavět je třeba i další komunikace v areálu či vybudovat parkoviště pro cestující,“ dodala hejtmanka.

Jihočeský kraj vypsal výběrové řízení už v květnu 2015, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jej pozastavil v březnu letošního roku. Potřeboval čas, aby přezkoumal návrh podaný firmou Hochtief CZ, která tvrdila, že byla vyloučena, aniž by měla možnost dodatečně doplnit chybějící reference. Úřad následně rozhodl, že vyloučený uchazeč měl dostat možnost neplatnou referenci doplnit.

Jihočeský kraj od začátku správního řízení deklaroval, že rozhodnutí úřadu bude respektovat. Nastalo však další zdržení, a to když rozklad proti tomu, že se Hochtief CZ může vrátit zpět do hry, podalo naopak sdružení Geosan Group a Habau CZ. Po vyloučení Hochtief CZ se totiž dostalo ve výběrovém řízení na první místo. Tento rozklad byl nyní ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zamítnut.

Autoři

Štítky Hochtief, letiště, Jihočeský kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Geosan Group, výběrové řízení, Planá, České Budějovice, Ivana Stráská, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj smí dokončit soutěž na modernizaci letiště. Do hry se vrací vyloučená společnost Hochtief CZ  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.