Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dopravních nehod na jihu Čech v létě sice ubylo, mrtvých je ale o tři více

Prázdninové nehody si letos na silnicích v Jihočeském kraji do 30. srpna vyžádaly patnáct mrtvých, což je o dva více než za červenec a srpen loňského roku. Dopravních havárií bylo přitom meziročně o 41 méně, celkem 823. Ubylo i těžce a lehce zraněných.

Od začátku roku zemřelo na následky zranění při autonehodách v kraji čtyřiatřicet lidí. Letos jihočeská policie podle statistik od 1. července do 30. srpna řešila 822 nehod, zatímco za stejné období roku 2016 to bylo 864 nehod. Přehled hmotných škod a příčin nehod policie nezveřejnila.

V létě je podle policejního mluvčího Milana Bajcury více nehod, protože hlavně řidiči mladší třiceti let jezdí pod vlivem alkoholu a návykových látek. „Zastavujeme namátkově všechna vozidla, ale když se dělá sumář jednotlivých nehod, kdo řídil a za jakých okolností, tak z toho vychází, že mladší třiceti let nejčastěji bourají tím, že překročí povolenou rychlost. Jsou pod vlivem návykových látek, nebo nedávají pozor na křižovatkách, myslí, že to stihnou," řekl Bajcura.

Mluvčí připomněl jednu z posledních nehod, kdy 22. srpna mezi Mokrým a Lipím na Českobudějovicku devatenáctiletý řidič nebyl připoutaný a jel značně vyšší rychlostí, než byla povolená. „A to ho stálo život," podotkl mluvčí.

Zatím poslední nehoda se smrtelným zraněním se v Jihočeském kraji stala 24. srpna v Husinci na Prachaticku, kdy čtyřiašedesátiletý cyklista nepřežil srážku s nákladním automobilem. Zemřeli také dva motocyklisté po dvou různých nehodách, které se staly 23. července na Táborsku. Nejvíce nehod připadá na okres České Budějovice, kde je největší provoz v kraji, a následují okresy Jindřichův Hradec, Tábor a Písek. Nejklidnější je Prachaticko, kde se podle statistik stává i nejméně trestných činů.

„Spousta střetů je ve městech. To jsou spíš plechy, maximálně lehká zranění. A mimo města bývají těžká zranění, nebo smrt," řekl Bajcura.

Policisté od pondělí 4. září, kdy začíná školní rok, naplánovali pokračování dopravně preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Dohlédnou na bezpečnost dětí u přechodů pro chodce a zároveň jim budou připomínat základní pravidla dodržování bezpečného přecházení silnice. „Zaměříme se na nejvíce vytížené přechody, především ty, které nejsou světelně označeny. V Českých Budějovicích u obchodního centra IGY a ve Čtyřech Dvorech u Základní školy Oskara Nedbala," uvedl Milan Bajcura. Ve středu 30. srpna také začalo krajské dopravně-bezpečnostní opatření s ohledem na návrat z dovolených. Více policistů tak bude kontrolovat hlavní tahy.

Foto Policie ČR | Zdroj ČTK

Štítky nehoda, silnice, policie, zranění, oběť, havárie, Česko, Jihočeský kraj, úraz, České Budějovice, Oskar Nedbal, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravních nehod na jihu Čech v létě sice ubylo, mrtvých je ale o tři více  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.