Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Motoristé se po letech odkladů dočkají. Řidičský průkaz bude možné vyměnit kdekoliv

Po letech slibování a odkladů oznámilo ministerstvo dopravy změnu, po které řidiči dlouho volají. Motoristé si totiž od července budou moci zažádat o nový řidičský průkaz na jakémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností. Odpadá tak nutnost cestovat do místa trvalého bydliště.

„Od  července dojde k částečnému rozvolnění místní příslušnosti  také v oblasti řidičských průkazů. Motoristé tak budou mít možnost žádat o vydání, případně o výměnu řidičského průkazu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Při podání žádosti o řidičský průkaz zároveň žadatelé nebudou předkládat papírovou fotografii,“ potvrdil ministr dopravy Dan Ťok.

Nově také nebude zapotřebí nosit s sebou papírovou fotografii. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, obdobně jako je tomu v případě občanských průkazů, nebo si ji úředníci stáhnou z jiných registrů. Pro držitele mezinárodních řidičských průkazů ale povinnost předkládat papírovou fotografii zůstává. U těchto průkazů totiž dochází k jejímu fyzickému vylepení přímo do průkazu.

Změn přichystalo ministerstvo dopravy pro řidiče mnohem více. Standardní výměna dokladu s končící platností bude i nadále zdarma. Poplatek v případě žádosti o nový řidičský průkaz se ale zvýší na 200 korun ze současných padesáti, a to jak při vydání prvního řidičského průkazu, tak dále i v případě vydání řidičského průkazu z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů a podobně. Na řidičských průkazech se již také nebude uvádět místo trvalého bydliště. V případě změny adresy nebudou tedy motoristé muset doklad měnit.

Řadu dalších úkonů budou ale muset motoristé provádět i nadále v místě svého trvalého bydliště. Jde například o zrušení podmínění nebo omezení řidičského oprávnění, vrácení řidičského oprávnění, odevzdání řidičského průkazu a odnětí či pozastavení řidičského oprávnění.

Autoři | Foto MDČR

Štítky ministerstvo dopravy, řidičské průkazy, doprava, řidič, řidičský průkaz, bydliště, Dan Ťok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoristé se po letech odkladů dočkají. Řidičský průkaz bude možné vyměnit kdekoliv  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.