Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Soutěž o nejlepšího českého regulovčíka zamotala některým řidičům hlavu

Dopravní policisté se dnes dopoledne vystřídali na jedné z nejrušnějších křižovatek Českých Budějovic, aby se popasovali o titul nejlepšího regulovčíka v zemi. S píšťalkou řídili dopravu muži i jedna žena, a jak se ukázalo, dobře. Řidiči na rázné pokyny, nekompromisní hvizd píšťalky i srozumitelná gesta dokázali zareagovat, byť se našlo i dost těch, kteří si nevěděli rady. To ale neplynulo z neumění regulovčíků v uniformách, ale z toho, že projíždění křižovatky, kde provoz řídí policista, nebývá už častou záležitostí a nejistota mnohých řidičů byla tak znát.

Zhruba v pětiminutových intervalech se v dnešních dopoledních hodinách prostřídalo osmadvacet dopravních policistů na frekventované českobudějovické křižovatce ulice Na Dlouhé louce a Husovy třídy, tedy u výstaviště. Ti nejlepší ze všech krajů České republiky se právě na jihu Čech utkali o nejlepšího regulovčíka roku. 

„Někteří řidiči absolutně netuší, co které pokyny znamenají," poznamenal jeden ze soutěžících policistů na adresu lidé za volantem. Řidiči totiž nezřídka zmatkovali při průjezdu frekventovanou křižovatkou, kde najednou nefungovaly semafory ale uprostřed křižovatky stál policista. Někteří nevěděli jestli mají nebo nemají jet a tak hlavně proto se všech směrech pak tvořily kolony. Mnozí nervóznější řidiči nedočkavě troubili a nešetřili peprnými slovy na adresu policistů.

Jihočeši záměrně vybrali rušnou křižovatku u výstaviště

„Co si to vzpomněli? To je nápad, takovou akci dělat dopoledne na tak rušné křižovatce," štvalo ženu, která nadávala na policisty otevřeným okénkem, když čekala v dlouhé řadě aut v Husově třídě. „Já to naposledy zažil před několika lety při výstavě Země živitelka, ale nemám s tím problém. A že je o trochu větší fronta před křižovatkou? Kdy tady po ránu a dopoledne či odpoledne není," byl v klidu řidič dalšího automobilu v koloně.

„Záměrně jsme vybrali právě tuto obtížnou frekventovanou českobudějovickou křižovatku, kterou za čtyřiadvacet hodin projede průměrně zhruba 42 tisíc aut. Byla to celorepubliková soutěž pro nejlepší dopravní polisty v zemi, a tomu musela odpovídat i náročnost," vysvětli policejní mluvčí Milan Bajcura. Jihočeská policie byla pověřena pořádáním klání regulovčíků, které má v zemi tradici. Dnes to byl už desátý ročník.

„Tak někde si to vyzkoušet ti policisté musí. Chvilku jsem je pozoroval a jde jim to. To spíš někteří řidiči by si měli oprášit znalosti z dopravních předpisů," řekl cyklista Petr Svařil z Českých Budějovic.

Kromě praktické zkoušky v podobě řízení provozu na rušné křižovatce v Českých Budějovicích museli dopravní policisté předvést svůj um za volantem služebního auta. Na letišti v Plané absolvovali zvládnout jízdu zručnosti nebo-li bezpečné ovládání automobilu. Tato disciplína obnášela například slalom, parkování i střelbu. Poté policisty ještě čekala prověrka z dopravního zákona a z interních akty řízení, které se přímo věnují silničnímu provozu. O jednotlivých výkonech samotných policistů rozhodovala odborná komise. 

„Tohle všechno musí každý dopravák umět,“ tvrdil ředitel služby Dopravní policie České republiky Tomáš Lerch, který bedlivě sledoval počínání soutěžících policistů.

Nejlepší z nejlepších získal zlatou regulku

A jak nakonec klání dopadlo? Na nejlepšího regulovčíka se mohou těšit řidiči v Ústeckém kraji, konkrétně v Litoměřicích. Vyhrál totiž David Rubeš z tamní dopravky. A pokud budou mít šoféři štěstí, možná jim dokonce bude ukazovat putovní zlatou směrovkou či regulkou, kterou v Českých Budějovicích vyhrál. 

Stříbro putovalo do Libereckého kraje. To totiž vybojoval policista Ondřej Řičičár z České Lípy. Třetím nejlepším byl Patrik Slíva z Frýdku Místku. Jediná žena v osmadvacetičlenném poli soutěžících, která reprezenatovala Pardubický kraj, obsadila devatenácté místo.

Skvěle si ale vedli zástupci domácího Jihočeského kraje. Oba se vešli do lepší poloviny starostního pole. Jindřichohradecký Petr Šimic byl třináctý a táborský Martin Vážný vybojoval parádní sedmé místo.

Štítky doprava, policie, soutěž, republika, regulovčík, kraj, křižovatka, České Budějovice, dopravní policie, Česko, Země živitelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO/FOTO: Soutěž o nejlepšího českého regulovčíka zamotala některým řidičům hlavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.