Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

To je strašná divočina. Kdo tohle vymyslel, nechápavě lidé kroutí hlavami nad novými zelenobílými sloupky v budějcké Lidické třídě

Výsledek modernizace frekventované Lidické třídy v Českých Budějovicích mnozí lidé hodně jadrně komentují. Nejsou s úpravami spokojeni. Nedávno to byly ostrůvky, které místní připravily o parkovací místa. A teď to je šrafování se zelenobílými sloupky. To jsou takzvané balisety, kterých na Lidické vyrostlo celkem 38. Přišly na zhruba 57 tisíc korun. A i ty lidem bydlícím na Lidické zabraly místa k parkování a podle nich nesmyslně zúžily vozovku. Krajský správce komunikace je ale jiného názoru.

„Tak nám po rekonstrukci Lidické ubylo na jihu města dalších možná několik desítek parkovacích míst, protože takhle, podle mne, nesmyslně vyšrafovaných úseků je na celé délce několik. Děkuji představitelé města! Hlavně že máte plná ústa předvolebních slibů jak budete zlepšovat dopravu ve městě! Budu na to pamatovat při výběru hlasovacího lístku," uvedl na Facebooku pod fotografiemi nové úpravy Lidické třídy Miloš Pitra. A přidávali se další lidé, mnozí si servítky nebrali.

ČTĚTE TAKÉ: Lidickou čeká poslední kompletní uzavírka

„Město s tímto nemá vůbec nic společného. Lidická třída je ve správě kraje a veškeré úpravy při úpravě této komunikace jsou jen a jen jeho záležitostí. My tohle nemůžeme ani připomínkovat," tvrdil náměstek českobudějovického primátora František Konečný s tím, že město zajišťovalo pouze práce na chodnících.

Baliseta je pružný, směrový, plastový sloupek, který ohraničuje prostor, kam by neměli lidé zajíždět. Lehce se montuje, nejsou třeba stavební úpravy, a také je docela bezpečná: při přejetí se hezky zmačká a nerozpáře auto jako klasický sloupek. Při pádu z kola si o ní člověk nerozbije hlavu, nebo alespoň ne tolik.
Před příchodem baliset nebylo nic moc jiného, co by je nahrazovalo. Vlastně se staly pro mnohé plánovače infrastruktury spásou. Před balisetami se daly použít snad jen betonové citybloky. 
Při nerespektování vodorovného značení je toto dopravní zařízení prvkem, který vymezuje prostor, kde se nemá vozidlo nacházet. I přes svou nevzhlednost jsou podle odborníků balisety okamžitým řešením v místech, kde to nebezpečná dopravní situace vyžaduje.

A krajský úřad, který je správcem ulice a stojí za modernizací Lidické třídy, připouští že dopravními úpravami došlo nevyhnutelně k jistému snížení počtu parkovacích míst. O kolik přesně, to ale správce komunikace a investor modernizace prý nezjišťoval.

Snížení již nyní nedostatečného počtu parkovacích míst je zajisté velmi nepříjemné. Je však nutné pohlížet na věc komplexně s ohledem na priority. Jedná se o průtahový úsek silnice s vysokou četností vozidel, cyklistů i pohybem chodců. Při dodržení požadavků a předpisů na bezpečnost silničního provozu není možné předchozí množství parkovacích míst zachovat. Pro minimalizaci dopadů řešení rozhledových trojúhelníků v daném úseku ulice Lidická byly boční ulice Na Spojce a Erbenova nově zjednosměrněné, tak aby se z nich nevjíždělo na Lidickou třídu," vysvětlil Milan Veleba z oddělení pro územní samosprávu a státní správu v dopravě krajského odboru dopravy a silničního hospodářství.

„Vodorovné dopravní značení - široké šikmé čáry nebo-li šrafování v kombinaci se souvislou čárou je použito pro vyznačení ploch, které nejsou v tomto konkrétním případě určeny zejména ke stání vozidel. Jsou to plochy takzvaného dopravního stínu. A jsou doplněny takzvanými balisety, tedy zelenobílými plastovými sloupky, které podporují toto trvalé souvislé vodorovné značení tak, že fungují jako fyzická zábrana před stáním vozidel v místech takzvaných rozhledových trojúhelníků křižovatek. Brání tedy vznikům situací, kdy bude vjetí vozidel na hlavní silnici z vedlejší sázka do loterie. Jedná se o moderní prvek zvyšující bezpečnost silničního provozu," upřesnil Milan Veleba.

Podle Veleby, pokud by zde nebyly takto vyznačené plochy, prostor by byl využíván k parkování vozidel. A plocha by tudíž nemohla být využívána k vyhýbání aut. „Takto je pojezdná alespoň z části, když balisety jsou umístěny v určité vzdálenosti od souvislé čáry," podotkl. Veleba ale odmítl nařčení, že by balisety bránili lidem ve výjezdu z domů a dalších objektů. Nabízí se ale, že i když sloupky nejsou přímo před výjezdy od objektů, jsou těsně vedle a rozhodně vytáčení z těch výjezdů či vjezdů neusnadňují. Především pak řidiči s většími auty budou mít problémy, možná si budou muset pomoci najetím přes oba pruhy ulice.

„Nepředpokládá se, že by zajíždění do vjezdů okolních nemovitostí rozměrnými vozidly bylo časté. Tuto komplikaci lze považovat za minimální. Zatím nespatřujeme nutnost řešení baliset jiné, než je nyní podle projektové dokumentace," uvedl k tomu Milan Veleba. 

Jsou ale i lidé, kteří úpravy kvitují, hlavně kvůli vyjíždění z vedlejších ulic, kdy řidič přes zaparkovaná auta až do křižovatky skoro nic neviděl. A horko těžko tak vyjížděl. Ale těch bylo oproti odpůrcům zelenobílých sloupků mnohem méně.

Štítky doprava, oprava, silnice, ulice, Lidická, baliseta, úprava, bezpečnost, Lidická třída, České Budějovice, parkování, František Konečný, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To je strašná divočina. Kdo tohle vymyslel, nechápavě lidé kroutí hlavami nad novými zelenobílými sloupky v budějcké Lidické třídě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.