Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obchvat Budějc bude podle ŘSD zprovozněn v roce 2023, o rok později než bylo v plánu

Obchvat Českých Budějovic zprovozní Ředitelství silnic a dálnic v roce 2023. Podle původních plánů měl být přitom otevřen v létě 2022. Za zpoždění můžou podle ŘSD problémy s materiály u přeložek sítí a hydrogeologické podmínky. Na výstavbě se podepisuje i situace kvůli koronaviru. Na úseku Hodějovice – Třebonín chybí zhruba 40 pracovníků.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla byl rok 2023 v harmonogramu prací vždy. „Doufali jsme ale a měli jsme stavby nastavené tak, že budeme zprovozňovat v roce 2022. Z technických důvodů, ne z koronavirových, jako jsou problém s materiálem u přeložky sítí, hydrogeologické podmínky a další, už teď otevřeně přiznáváme, že zprovoznění v roce 2022 neklapne," řekl Rýdl. Na zpožděné zprovoznění dnes upozornil deník Mladá fronta Dnes.

Na stavbě se ale podepisuje i situace ohledně koronaviru. Na úseku Hodějovice - Třebonín chybí zhruba čtyři desítky pracovníků. „Nejde jen o dělníky, ale i o technické pracovníky. Není to pro stavbu úplně likvidační, ale není to optimum. Požádali jsme ministerstvo dopravy o pomoc se zařízením výjimky, která by firmě umožňovala importovat pracovníky ze zahraničí, aniž by museli do karantény. To by nám pomohlo," uvedl mluvčí.

Na stavbě obchvatu Českých Budějovic jsou hotové práce za 1,24 miliardy korun. Největším problémem je teď rozmanité geologické podloží. Obchvat začali silničáři stavět na jaře 2019. Bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy.

Obchvat začali silničáři stavět před rokem. Hotové mají práce za 1,24 miliardy korun. V polovině ledna upozornil server iDnes na to, že na trase mezi Roudným a Kamenným Újezdnem může hrozit sesuv půdy. ŘSD proto nechalo udělat doplňkový geologický průzkum. 

„Chceme motivovat firmy, které staví“

Firmy, které navzdory nynějším problémům staví, chce ŘSD finančně motivovat. Dostávaly by bonusy. „Jestliže zhotovitel na stavbě i přes tuto situaci, která je velmi problematická, staví dál, připravujeme finanční motivační nástroj, který má filozofii: pokud stavíte i v této situaci, tak my vám dáme bonus," řekl mluvčí.

Všechny dálniční stavby v republice se aktuálně potýkají s problémem zastavených správních lhůt. Úřády podle silničářů nevydávají územní rozhodnutí ani stavební povolení. 

Foto | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, D3, obchvat, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Třebonín, Hodějovice, Ministerstvo dopravy České republiky, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Obchvat Budějc bude podle ŘSD zprovozněn v roce 2023, o rok později než bylo v plánu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.