Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na jihu Čech lze opět platit jízdenky u řidičů, vrátí se revizoři

V autobusech veřejné dopravy na jihu Čech včetně MHD lze od čtvrtka opět nastupovat předními dveřmi a kupovat jízdenky u řidiče. Rozhodl o tom krizový štáb Jihočeského kraje, uvolnil tak opatření vyhlášená dříve kvůli nákaze koronaviru. V budějcké MHD ale nebude ani nadále prodej jízdenek u řidiče a nástup předními dveřmi možný. Vrátí se ale revizoři, kteří v době přísnějších opatření jízdenky nekontrolovali.

Od úterý si mohou nově lidé kupovat i jízdenky ve vlacích na jihu Čech, což před tím také nešlo kvůli koronavirovým opatřením. V autobusech je od čtvrtka povolený nákup jízdenek u řidičů a vstup předními dveřmi. Končí tak dočasná jízda zdarma v autobusech, do nichž nebylo možné koupit jízdenku jinak než u řidiče. Informace potvrdila Hana Brožková z kanceláře jihočeské hejtmanky.

Jihočeský kraj projednal záměr s dopravci, kteří potvrdili, že mají zásoby ochranných a dezinfekčních prostředků a odbavení cestujících se může vrátit do normálu. „Dopravci ujišťují, ze autobusy budou pravidelně a pečlivě dezinfikovat. Přesto i nadále, pokud je to možné, žádají cestující o bezkontaktní platby jízdného," uvedla Brožková.

V MHD lidé předními dveřmi nenastoupí

V budějcké MHD ale stále platí, že jízdenku u řidiče koupit nelze a nebude možný ani přístup k řidiči předními dveřmi. Dopravní podnik tak chce chránit řidiče i cestující.

„Budeme stále aplikovat model, že přední část vozidla bude oddělená od cestujících. Nově začnou opět kontrolovat jízdní doklady revizoři," řekl ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Ve vozech firmy ČSAD Autobusy České Budějovice mohou lidé hradit jízdné platební kartou. Za březen má společnost kvůli ekonomickým dopadům koronaviru ztrátu pět milionů korun. „Jednak proto, že se jezdilo zadarmo, jednak proto, že fixní náklady jsou rozpočítané na plný výkon, a když jezdíte částečně, fixní náklady nezměníte," řekl generální ředitel firmy Vladimír Homola.

Firma ČSAD Autobusy České Budějovice omezila kvůli dopadům koronaviru počet spojů o 20 až 30 procent. Autobusy jezdí v prázdninovém režimu, cestujících výrazně ubylo. Společnost jako jedna z prvních zakázala 17. března vstup do autobusů cestujícím, kteří nebudou mít roušku, šátek nebo podobnou ochranu obličeje.

Osobní železniční dopravu omezil i Jihočeský kraj. Od konce března klesl počet vlaků o 21 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, jízdenky, placení, Jihočeský kraj, koronavirus, Česko, městská hromadná doprava, COVID-19, ČSAD, České Budějovice, Vladimír Homola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech lze opět platit jízdenky u řidičů, vrátí se revizoři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.