Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ŘSD má povolení pro obchvat na I/34. Náklady budou 386 milionů korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení na obchvat obce Dolní Lhota na Jindřichohradecku na silnici I/34. ŘSD vypsalo výběrové řízení na firmu, která obchvat dlouhý 2,6 kilometru postaví. Předpokládané náklady jsou 386,5 milionu korun. Stavba by měla začít v druhé polovině roku a zprovozněna bude v roce 2023.

Stavba je v Národním investičním plánu vlády. V prosinci 2020 mělo ŘSD na trase vykoupených 96,1 procenta pozemků. Nabídky by měly stavební firmy posílat do 18. března.

Obchvat bude součástí silnice z Českých Budějovic na Jindřichův Hradec a dál na Humpolec, kde kříží D1. Vede po ní i mezinárodní silnice E49, jež z Třeboně odbočuje k rakouskému hraničnímu přechodu Halámky. Cílem je zlepšit parametry silnice I/34 mezi Stráží nad Nežárkou a Lásenicí a odstranit nebezpečné úseky. Nyní je označují výstražné dopravní značky. „Jedná se zejména o prostor křižovatky se silnicí II/153," uvedlo ŘSD.

Obchvat by měl zlepšit plynulost dopravy, provoz bude bezpečnější. Klesnou také emise, což bude podle ŘSD znát na životním prostředí v Dolní Lhotě. Podle propočtů silničářů projede v roce 2030 po silnici I/34 v daném úseku 9705 aut denně, z toho 2780 nákladních.

Nová silnice se napojí na obchvat Stráže nad Nežárkou, který ŘSD otevřelo v červnu 2007. Díky němu se už nejezdí přes centrum města, za tamní obchvat zaplatili silničáři 317 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, obchvat, I/34, silnice, Dolní Lhota, okres Jindřichův Hradec, Stráž nad Nežárkou, České Budějovice, Radek Mátl, Jindřichův Hradec, Humpolec, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD má povolení pro obchvat na I/34. Náklady budou 386 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.