Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajský úřad vyvlastnil pozemky motocentra. ŘSD může dostavět část dálnice D3 u Tábora

Ředitelství silnic a dálnic bude moct dostavět část dálnice D3 u Tábora, které bránil spor s majiteli motocentra. Krajský úřad podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla rozhodl o vyvlastnění pozemků. Proti rozhodnutí se navíc nelze odvolat. Bratři Bratránkovi tak dostanou za pozemky zaplacenou částku, kterou určil znalecký posudek.

„Jihočeský kraj rozhodl pravomocně o vyvlastnění pozemků kolem Motocentra, které bránily dostavě dálnice D3 u Tábora. Informaci jsme dostali od krajského úřadu Jihočeského kraje oficiální cestou do datové schránky," informoval dnes kolem poledne mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Pozemky jsou tak rozhodnutím úřadu v majetku státu. Rýdl upozornil, že vyvlastnění není krádež nebo odnětí pozemků. „Jde o výkup bez souhlasu majitele. To znamená, že majitelé dostanou za svůj pozemek peníze, které odpovídají znaleckému posudku," upřesnil Rýdl.

Rozhodnutí, které vydal krajský úřad 3. února, má 27 stran a ŘSD ho nyní studuje. Další postup chce ředitelství oznámit co nejdříve, podle Rýdla ale nelze očekávat, že se začne hned stavět. „Stále ale platí, že v okamžiku, kdy s konečnou platností máme pozemek a stavební povolení, tak nám bude trvat čtyři až pět měsíců, které potřebujeme na stavbu, aby se tam jezdilo plnohodnotnou dálnicí bez jakéhokoli omezení," řekl mluvčí.

Pozemky s motocentrem patří bratrům Bratránkovým. Pavel Bratránek dnes řekl, že rozhodnutí krajského úřadu mu zatím nepřišlo.

ŘSD mělo za pozemky nabídnout odškodnění mezi 10 a 20 miliony

O vyvlastnění pozemků požádalo ŘSD předloni. Majitelům pozemků navrhlo odškodnení, jednání ale nebyla úspěšná. Podle dřívějších vyjádření ŘSD mělo být bratrům Bratránkovým navrhnuto odškodnění mezi 10 a 20 miliony korun. Podle Pavla Bratránka je to ale lež.

O vyvlastnění pozemků pro D3 rozhodne úřad začátkem roku 2021

Krajský úřad Jihočeského kraje byl měl na začátku roku 2021 rozhodnout, zda vyvlastní pozemky motocentra pro stavbu dálnice D3 u Tábora. Vyvlastnění požaduje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), je přesvědčeno, že podmínky pro vyvlastnění jsou...

Oba bratři dlouhodobě označují vyvlastnění za nezákonné. Uvádějí, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody. „V každém případě budeme volit soudní obranu," řekl loni v prosinci Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje od roku 2000.

Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, D3, krajský úřad, pozemek, Tábor, Jihočeský kraj, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad vyvlastnil pozemky motocentra. ŘSD může dostavět část dálnice D3 u Tábora  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.