Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Komplikace na hranicích. Na přechodu ve Strážném se tvořily kolony

Na hraničním přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku se tvoří kolony o délce více než jeden kilometr. Zdržení na cestě do Německa kvůli tomu představuje přibližně dvě hodiny. Dnes je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku.

"Kolona měřila přibližně 1,5 kilometru," uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Dodal, že pondělí bývá vždy exponovanější. Do Německa ve vyšším počtu jezdí kamiony a také Češi, kteří tam pracují. Někteří pendleři se však do zaměstnání nedostali.

"Na hranicích třeba nepustili do Německa kluky, kteří tam dělají na pile. Vrátili je s argumentem, že nepracují v kritické infrastruktuře," řekla řekla předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Do kritické infrastruktury patří hlavně zdravotníci či zaměstnanci sociálních služeb. Dopravní situaci před přechodem ve Strážném komplikovaly především kamiony, které na některých místech blokovaly oba pruhy. Právě nákladní automobily tvořily velkou část kolony.

Berlín od neděle oficiálně obnovil stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou, kterou Německo nyní považuje za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. První den kontrol se provoz na hranicích obou států kvůli slabšímu víkendovému provozu obešel bez komplikací.

Hranice obou sousedních zemí mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, Německo, koronavirus, policie, doprava, Jihočeský, Česko, okres Prachatice, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace na hranicích. Na přechodu ve Strážném se tvořily kolony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.