Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dostavba D3 u Tábora musí počkat, soud vydal předběžné opatření

Majitelé pozemků motocentra u rozestavěné dálnice D3 u Tábora podali žalobu se žádostí o odkladný účinek proti rozhodnutí krajského úřadu o tom, že stát může vyvlastnit zmíněné pozemky. Krajský soud v Českých Budějovicích vydal usnesení, v němž vydal odkladný účinek. Uvedl to dnes Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počká na správní lhůtu 60 dní, potom je připravené pokračovat v přípravách.

Vyvlastnění žádalo ŘSD, aby mohlo dostavět zhruba 400 metrů dálnice. Proti rozhodnutí krajského úřadu se nelze odvolat, majitelé motocentra, bratři Bratránkovi, se proto brání žalobou. „Podali jsme žalobu se žádostí o odkladný účinek, v tuhle chvíli nám byl přiřknut a čekáme na rozhodnutí soudu. Soud odstranil odkladným účinkem pravomoc toho rozhodnutí (krajského úřadu)," řekl Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje od roku 2000.

Podle ŘSD jde o předběžné opatření se správní lhůtou 60 dní. Silničáři tak počkají dva měsíce. „Potom jsme připraveni pokračovat v přípravě stavby. Výhled je, že pokud by se vyvlastnění dokončilo, do konce roku bychom mohli jezdit," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. V únoru uvedl, že když bude mít ŘSD pozemek a stavební povolení, potrvá stavba čtyři až pět měsíců.

Krajský úřad vyvlastnil pozemky motocentra. ŘSD může dostavět část dálnice D3 u Tábora

Ředitelství silnic a dálnic bude moct dostavět část dálnice D3 u Tábora, které bránil spor s majiteli motocentra. Krajský úřad podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla rozhodl o vyvlastnění pozemků. Proti rozhodnutí se navíc nelze odvolat. Bratři...

Krajský úřad na začátku února rozhodl, že stát vyvlastní pozemky motocentra pro stavbu dálnice D3 u Tábora, majitelé by měli dostat za pozemek peníze podle znaleckého posudku. Bratránkovi dlouhodobě označují vyvlastnění za nezákonné. Uvádějí, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody.

ŘSD požádalo o vyvlastnění předloni. Vlastníkům pozemků navrhlo již dřív neúspěšně odškodnění. Návrh zaslalo jak Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak firmám Milan Král a Taartrade. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění mezi deseti a 20 miliony korun. Pavel Bratránek to označil za lež.

Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky D3, dálnice, soud, předběžné opatření, pozemek, Ředitelství silnic a dálnic, Tábor, krajský úřad, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba D3 u Tábora musí počkat, soud vydal předběžné opatření  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.