Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj kvůli úhradě poplatku na vynětí pozemků navýšil finance na stavbu obchvatu Strážkovic

Kvůli úhradě poplatku na vynětí pozemků z půdního fondu navýšil kraj částku určenou na stavbu silničního obchvatu Strážkovic o 23 milionů korun. Cena stavby tak vyjde na 169,2 milionu. Obchvat se bude stavět 16 měsíců a urychlí spojení mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady.

Na obchvaty čekají i další jihočeské obce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozestavělo loni na podzim obchvat Chýnova na I/19, který z města vyvede tranzitní dopravu mezi Pelhřimovem a Táborem. Letos v únoru ale ŘSD práce za 262 milionů Kč bez DPH zastavilo, protože soud zrušil stavební povolení, vyhověl žalobě majitelky pozemků poblíž trasy budoucího obchvatu. Na jaře 2019 začalo ŘSD stavět obchvat Českých Budějovic za 12,5 miliardy, hotový by měl být v létě 2024, o dva roky později, než stát plánoval. Příčinou je kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo ŘSD změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda.

„Na stavbu obchvatu jsme dostali dotaci z IROPu ve výši 64 milionů korun. Z těchto prostředků budou například hrazeny stavební práce na vlastním obchvatu, přeložení sítí či stavební dozor. Zbývajících 105,2 milionu uhradíme z rozpočtu kraje. Peníze budou použity na ostatní práce na obchvatu, stavební úpravy komunikace na strážkovické návsi, zpracování projektové dokumentace nebo již zmíněné vynětí pozemků z půdního fondu,“ potvrdil rozhodnutí jihočeského zastupitelstva potvrdil náměstek hejtmana pro ekonomiku a finance Tomáš Hajdušek (ODS).

Obchvat bude dlouhý 2,1 kilometru, jezdit se po něm bude od listopadu 2022. Staví se na dvě etapy, nejdřív samotný obchvat, potom přijdou na řadu úpravy dvou silnic druhé třídy na návsi obce. 

Stavbu má na starosti společnost Eurovia CS. Obchvat povede nezastavěným územím. Silnice bude mít dva jízdní pruhy široké tři metry. V části bude i další pruh, který umožní bezpečně předjíždět v kopci. Práce začaly v polovině března, zatím na volných plochách polí či luk. 

Obchvat se bude stavět 16 měsíců, další tři měsíce potrvají úpravy silnic II/155 a II/156 přímo na návsi. Součástí bude kruhový objezd, kde se ze směru od Římova na Trocnov zkříží silnice mezi Budějovicemi a Novými Hrady se silnicí Třeboň - Římov - Krumlov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeský kraj / Radek Šíma

Štítky Strážkovice, obchvat, Jihočeský kraj, doprava, pozemek, silnice, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Nové Hrady, Tábor, Pelhřimov, Chýnov, Tomáš Hajdušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj kvůli úhradě poplatku na vynětí pozemků navýšil finance na stavbu obchvatu Strážkovic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.