Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bezpečná doprava pro cyklisty: Mezi Včelnou a Rožnovem vznikne provizorní spojka

Cyklisté pendlující mezi Včelnou a Rožnovem získají bezpečnější formu dopravy. Rada Jihočeského kraje rozhodla o propojení dvou cyklostezek v okolí staveniště Jižní tangenty. Kraj na výstavbu uvolnil 2,4 milionu korun.

Cyklisté budou moct bezpečně projíždět staveništěm Jižní tangenty mezi Včelnou a Rožnovem. Rada Jihočeského kraje rozhodla o výstavbě provizorního propojení dvou cyklostezek v této lokalitě na svém čtvrtečním zasedání.

Důvodem propojení stezek je odklon cyklistů z rušné silnice. „Ukázalo se, že v současnosti nemohou cyklisté používat cyklostezku v celé délce a v určitém úseku musí sjet na nebezpečnou a úzkou komunikaci. Tou projíždí nejen osobní a autobusová doprava, ale i nákladní automobily ze stavby. A to ve velké intenzitě,“ popsal situaci náměstek hejtmana pro oblast investic Tomáš Hajdušek. Rada kraje chce proto zvýšit bezpečnost tohoto úseku. „Rozhodli jsme se okamžitě uvolnit na výstavbu Jižní tangenty dalších téměř 2,4 milionu korun,“ zdůraznil náměstek s tím, že peníze jsou určeny právě na výstavbu bezpečnějšího provizorního propojení.

Na výstavbě bezpečnější spojky se bude podílet i Včelná. „Naši občané cyklostezku do Rožnova a dále do Českých Budějovic často užívají a jejich bezpečnost je pro nás prioritou. Proto jsem zastupitelstvu po předchozí dohodě s krajem předložila návrh na uvolnění částky 300 tisíc korun, který zastupitelstvo schválilo“, uvedla starostka Včelné Miroslava Stránská.

Součástí projektu Jižní tangenty je taky vybudování trvalé cyklostezky, která cyklistům zajistí bezpečnou dopravu mezi Včelnou a Budějcemi.

Dokončení Jižní tangenty kraj plánuje na rok 2023. Silnice propojí hlavní tah na Český Krumlov s dálnicí D3, odlehčí tak přetížené dopravě ve městě. Projekt vyjde na 845 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky doprava, cyklostezka, Jižní tangenta, bezpečnost, stavba, cyklista, Včelná, Rožnov, Jihočeský kraj, Tomáš Hajdušek, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Kříž

Kraj situaci nezvládl a tak dneškem začne platit zákaz vjezdu/vstupu na silnici mezi Rožnovem a Včelnou pro cyklisty a pěší. Oficiální objízdná trasa samozřejmě neexistuje (pokud člověk nechce jet přes E55 nebo si najet o 10km více). Nemohli byste o tom napsat článek, aby se to dostalo mezi více lidí?

Pondělí, 30. srpna 2021, 10:53Odpovědět

Bezpečná doprava pro cyklisty: Mezi Včelnou a Rožnovem vznikne provizorní spojka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.